Най-известните експерименти на хора, провели експерименти с живота си

Много хора правят невероятни експерименти върху себе си. Често те буквално предизвикват обществото или се опитват да намерят отговори на важни за тях въпроси. Предлагаме на вниманието ви девет необичайни експерименти, които хора са провели върху собствения си живот.

Човек прекарал цяла година без интернет

“Наистина бих искал да поставя лайк на някого в момента.”

Подобно на много представители на своето поколение, Пол Милър прекарва по-голямата част от живота си активно използвайки Интернет. Той бил онлайн постоянно от 12-годишна възраст, а на 14 вече работел като уеб дизайнер. Но на 26 години Милър изведнъж разбрал, че „нещо липсва в живота му“. Тогава той решил да направи смела и донякъде ужасна стъпка – да изключи мрежовия кабел и да живее без интернет в продължение на една година.

Разбира се, по този път той имал много възходи и падения, както и няколко интересни открития. Пол за в бъдеще няма да се опитва толкова дълго да живее без интернет.

Ей Джей Джейкобс живее живота си като експеримент

Той е главен редактор на списание Esquire, мислител, занаятчия и социален експериментатор. Прекарал повече от десет години, задавайки си необичайни въпроси, например: „Мога ли да прекарам целия си живот в Индия?“ Или „Мога ли в ежедневието си да живея по правилата на Джордж Вашингтон?“

Той публикувал четири книги и много статии за списания, където подробно описва всички най-сложни задачи, които си е поставил пред себе си. Най-известното му произведение се нарича „Моят живот като експеримент“ и съдържа, наред с други неща, критики на съпругата му по отношение на неговите действия.

Колин Райт – Екстремно скитане

Има много слухове за този човек. 26-годишният Колин Райт сякаш живее на ръба почти по всякакъв начин. Той води номадски живот, придвижвайки се на всеки четири месеца по пътя към друга част на света. Той прави избор въз основа на гласуване в блога си. Колин също напълно се отказал от парите, в продължение на една година и шест месеца не носил черно.

Идеята на всичките му експерименти е да помогне на хората да започнат да мислят по различен начин, да изпробват нови неща и да бъдат отворени за промяна. Можете да гледате неговото вдъхновяващо изпълнение в TED или да посетите блога му, както и да гласувате за следващата стъпка, която да предприеме.

Жена живее без захар

Morkadis

Захарта е сладък продукт, с който ако се злоупотребява, може да причини диабет, затлъстяване, кариес и много други заболявания. А захарта е една от съставките в почти всеки завършен продукт, който ядем. Но бихте ли могли напълно да я изоставите?

Една жена успяла – тя живее без захар от 1 януари 2008 г. Тя пожелала да остане анонимна, но създала блог, в който са изброени всички видове плодове, съдържащи захар, както и рецепти и съвети за начин на живот без захар. Тя насърчава всички, които четат блога й, да направят същото.

Мъж живял 30 дни на домашно приготвена течна смес

Роб Райнхарт е химик-аматьор, решил да сложи край на проблема с глада в света. Той се стреми да създаде по-евтина алтернатива на твърдите храни, която ще съдържа всички хранителни вещества.

По метода на опити и грешки, той създал течна храна, наречена „Soylent“ в чест на „Зеления Soilent“ – измислена храна от едноименния филм. Той твърди, че е живял 30 дни, хранейки се само със Soilent, въпреки че има много скептици, които твърдят, че той прибягва до хранителни добавки и че експериментите на Райнхарт са съмнителни, ако не и опасни.

Химикът обаче не се отказва. Той планира да проведе тестове с доброволци, също така възнамерява да стартира Kickstarter кампания за набиране на средства. Така иска да нахрани гладните, както и да спечели малко пари за себе си.

Жена от Германия 16 години живее без пари

“Никога няма да успееш да ми дадеш парите си.”

Хайдемари Швермер преживяла всички етапи на съвременния капитализъм – от върха до упадъка. Нейното семейство преди време е било успешен дистрибутор на кафе, но загубили всичко по време на Втората световна война. През целия живот късметът се обръщал към Швермер, след което отново се отклонявал. Когато била на 50 години, решила да проведе експеримент и да провери дали може да живее без пари за една година.

Тя раздала всичките си спестявания и вещи, включително обзавеждане от собствения си апартамент, оставяйки за себе си само най-необходимото, поставено в малък куфар. Швермер живяла без пари 16 години, задоволявала се с бартер, събиране на боклука и публични изяви. Тя изигра основна роля в документалния филм „Живот без пари“, копията от който се разпространяват безплатно.

Суело напуснал обществото и заживял в пустинята

Даниел Суело също живее без пари, но за разлика от Хайдемари той отказва всички удобства, осигурени от обществото, предпочита да живее в пустинята на Юта и да си набавя сам храна.

Даниел не обменя с никого нищо и отказва социална помощ. Той обаче не отказва достъп до Интернет и редовно пише статии в блога си, за „илюзорната природа“ на парите, а също така търси членове, които да се присъединят към неговото „свободно племе“. Готови ли сте да се присъедините към него?

Йога живее 70 години без храна и вода

Ако твърдението на Прахлада Джани е вярно, то той предизвика не само изкушенията на обществото, но и целия биологичен цикъл на живота. Джани, известен още като Shunrivala Mataji, казва, че е спрял да яде и пие, когато е бил на 11 години. Сега той е на 85, живее като отшелник в пещера и прекарва по-голямата част от времето си в медитация.

Две проучвания, проведени в индийски болници през 2003 и 2010 г., целяли да проверят дали отшелникът е прав. Първото проучване продължило 10 дни, а второто 15 дни. И двата пъти Джани бил в запечатана стая без баня, и имал право само да прави гаргара. Лекарите казват, че той е преминал и двата теста- не е ял, не е дефектирал. Въпреки това лекарите не публикуват своите открития в научни списания.

В интернет имало дебати относно неговия случай, освен това се планират допълнителни проучвания. И в този момент Джани явно остава в несъзнателно блаженство за дебата и спокойно живее в пещерата си.

Семейството прекарало една година, не купувайки нищо, направено в Китай

Тази идея не се основава на протекционизъм или расова омраза. Сара Бонгиорни просто искаше да покаже на хората колко са зависими от международната търговия, по-специално с Китай. През 2005 г. тя обеща да купува за семейството си само онези неща, които не са правени в най-населената страна в света.

Разбира се, за нея било трудно да намери доста неща – от електрически крушки до обувки. Това направило ежедневните шопинг пътувания много по-трудни и активни.

„Пазаруването се превърна в нещо значително“, казва Сара.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Експериментът – ТРЕТАТА ВЪЛНА: как се манипулира масовото съзнание

Психологически експерименти с ужасяващи резултати

Жестоките експерименти на нацистите върху живи хора

Експериментът „Малкият Алберт“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.