Най-старите предмети, откривани някога (част 2)

Най-старата протеза (3 000 г.)

1

Най-старата протеза в света е на около 3 000 г. и е открита в Египет.
Двата изкуствени палеца за крака, единият от които е открит на стъпалото на древна египетска мумия, са първите функционални протези на света.


Реалистичният палец, направен от египетско папие-маше – лен, лепило и гипс, се съхранява в колекцията „Гревил Честър“, а другата протеза – стъпало от три части, изваяни вещо от дърво и кожа, е на показ в Египетския музей в Кайро.
В рамките на проучването на находките, проведено от д-р Джаки Финч от Манчестърския университет, двама доброволци, изгубили десните палци на краката си, изпробвали египетските артефакти и ги намерили за много удобни и функционални.

Най-старата чанта (4 500 г.)

2

Най-старата чанта в света е на около 4 500 г. и е открита в Германия.

На снимката е предната й част, която е покрита с кучешки зъби.

Най-старият презерватив (370 г.)

3

Презервативът за многократна употреба от 1640 г. е открит в Швеция и е изработен от овча кожа.

Той е непокътнат и придружен от написана на латински инструкция, съобщава електронното издание NEWSru. Презервативът трябвало да се потопи в мляко преди употреба, за да се избегне заболяване.

Най-старата дъвка (5 000 г.)

4

Британската студентка Сара Пикин, която работи като доброволка на разкопки във Финландия, откри дъвка, чиято възраст е 5 000 години.

Morkadis

Основна съставна част на “дъвката” е смола от кората на бреза, съобщава The Times. Електронното издание The Scotsman уточнява, че разкопките се извършват в Киерики.

През епохата на неолита кората от бреза се е използвала като антисептик за лекуване на инфекции на венците и като лепило. Антрополозите са живо заинтересувани от находката, защото върху парченцето има добре запазени следи от зъби, коментира учителят на Сара Пикин – Тревър Браун.

Най-старата записана мелодия (3 400 г.)

5

Най-старата записана музика е открита в Угарит, днешна Сирия. Мелодията е за лира.

Най-старата монета (2 700 г.)

1

Най-старата монета в света е открита в Турция, в Ефес. Тя има изображение само от едната страна – глава на лъв.

Най-старият глобус (на 510 г.)

2

Миналата година белгийски учени откриха най-стария глобус на света, който изобразява Новия свят, съобщава cbsnews.com, цитиран от Дневник. Той датира от началото на ХVІ век и е най-вероятно бил изработен във Флоренция, Италия. Направен е от две долни половини на щраусови яйца и е с размерите на грейпфрут. Глобусът принадлежи на австрийски колекционер, който се е сдобил с него по време на London Map Fair през 2012.

С помощта на радиовъглеродно датиране, компютърен томографски тест и изследване на мастилото белгийският учен Стефан Мисин доказва, че сферата е създадена през 1504 г. Това означава, че изработката му предхожда с 6 години направата на смятания за най-стар глобус, изобразяващ Америка – „Ленокс“. Той се намира в обществената библиотека на Ню Йорк.

Глобусът изобразява детайлно териториите, открити от Христофор Колумб и Америго Веспучи. Върху него има илюстрации на вълни, морски чудовища и корабокруширал моряк. Северна Америка присъства под формата на множество разпръснати острови с изречението HIC SVNT DRACONES („Тук са драконите“), написано помежду им.

Южна Америка пък е обозначена като Mundus Novus (Нов свят), Terra de Brazil (Земя на Бразилия) и Terra Sanctae Crucis (Земя на Свещения кръст).

Кой е създателят на глобуса от щраусово яице остава мистерия, но Стефан Мисин има основание да предполага, че той може да е свързан с дейността на Леонардо да Винчи. Причината за това е, че някои от илюстрациите съвпадат по стил с тези на ренесансов художник от обкръжението на Да Винчи.

инфо: vevesti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.