Наноботи – микроскопични лекари от бъдещето

3Научната фантастика вече е разработила идеята за нано роботи, които могат да се използват с медицинска цел.

Целта е инжектирането им в най-деликатните части от човешкото тяло, като сърцето и мозъка, за да доставят лекарства с изключителна непостижима по друг начин прецизност, или пък да извършват хирургически дейности. Швейцарският технологичен институт разработва подобни миниатюрни „лекари“ от десетилетия. Брад Нелсън и колегите му вече са готови с резултати.

„Ние създаваме микроскопични роботи, които се насочват чрез външни магнитни полета и могат да се използват при хора.“ – казва Нелсън.

За първи път идеята е изказана от нобеловия лауреат Ричард Фейнман през 1959 година. Той описва подобни роботи, които могат да служат за премахване на съсиреци в кръвоносните съдове.

„Все едно поглъщаме лекаря си. Поставяме механичен хирург директно в кръвоносната система, и той оглежда наоколо. Намира кой точно кръвоносен съд е повреден, вади нож и отрязва ненужното.“ – описва идеята си Фейнман.

Нано роботите на Нелсън обаче не са екипирани със скалпели, а формата им е вдъхновена от бактерията Е.coli [flagella], и по-специално задвижващата опашка.

„Бактерията разполага с протонен мотор, който за момента не можем да пресъздадем. Това, което можем, е да магнетизираме опашката на робота, което ще го накара да се движи.“ – обяснява Нелсън.

Нано роботите вече са тествани в деликатна среда, каквато е човешкото око. Те могат да се движат през очната ябълка и да доставят медикаменти в областта на ретината, и по този начин да лекуват заболявания, свързани с възрастта, като макулодистрофия, която води до слепота.

4

Роботите са създавани в стерилна среда. Нелсън използва очните тестове като стъпка към третиране и на други части от тялото, като например сърцето. Според него в този случай нано роботите ще бъдат насочвани чрез катетър с диаметър 2-3 милиметра, за да се достигне до специфичната област, която се нуждае от третиране.

Катетър може да се използва и за третиране на мозъка, червата или пикочните канали – все трудни за достъп места, където прецизността е от ключово значение. Именно поради тези си предимства нано технологиите са определяни като бъдещите методи за борба с рака.

„Хирурзите се нуждаят от практика, за да могат да оперират с нано роботи. Но това е по-скоро интуитивна дейност […]“ – казва Нелсън.

Технологията е готова за клинични тестове върху хора, които ще се проведат през тази година.

Учените отиват и по-далече в разработването на нано технологии, като навлизат и в други области, не само в медицината. Така например могат да се използват нано роботи при нефтени разливи, като роботите капка по капка ще пренасят нефта на други места. Нано роботи ще плуват в замърсени води, катализирайки замърсителите и събирайки ги на безопасни места.

Една от най-смайващата прогноза за използване на нано роботи идва от гуруто Николас Негропонте от Масачузетския технологичен институт. Той смята, че в бъдеще ще можем да получаваме информация и знания от нано роботи директно в мозъка ни, достигащи там през кръвоносната система.

инфо: fresh-science.com

Вижте още:

ЗДРАВНИТЕ БЕЗУМИЯ В ИСТОРИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.