НАСА обмисля екипажът на мисията до Марс да прекара полета в дълбок сън

марсФинансирано от Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) проучване разглежда нов начин да се намалят значително разходите за експедиция до Марс. Той предвижда екипажът да прекара полета до Червената планета в състояние на стаза, пише Space.com.

Дълбокият сън, наричан още вцепенение, ще намали метаболичните функции с помощта на съществуващи медицински процедури. Вцепенението в естествени условия може да бъде следствие от хипотермия.

“Терапевтичното вцепенение е обект на проучвания от 1980 г., а от 2003 г. е основен похват при болничната терапия на пациенти с травми”, казва инженерът от SpaceWorks (“Спейсуъркс”) Марк Шафер. “В повечето големи медицински центрове съществуват процедури за прилагане на терапевтична хипотермия при пациенти с цел те да се поддържат живи, докато могат да получат необходимото им лечение”.


Ако вцепенението се съчетае с интравенозно хранене, екипажът би могъл да се постави в състояние на хибернация по време на полета до Марс, който при най-оптимистичните сценарии ще продължи 180 дни в едната посока. За момента продължителността на състоянието на хибернация при пациенти се ограничава до една седмица. “Не се е налагало да държим някого в терапевтично вцепенение за повече от седем дни”, посочва Шафер. “За мисия до Червената планета трябва да удължим този период до 90, 180 дни”.

От финансова гледна точка, концепцията изглежда впечатляваща. Екипажът би могъл да живее в малки капсули, без необходимост от пространство, уреди за физически упражнения, вода, храна и дрехи. Изследването на SpaceWorks показва, че при екипаж в хибернация необходимостта от херметизирано пространство е път пъти по-малка, а пренасяните товари ще са три пъти по-малко.

инфо: cosmos.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.