На това място в България хората губят ума и дума (видео)

Снимка: wikipedia.org

Препускащо по южния склон под най-високия връх в Стара планина – Ботев, Райското пръскало е най-високият постоянно течащ водопад не само у нас, но и на Балканския полуостров.

Водите му се сгромолясват от 124.5 метра, доведени от преспите под върха от Пръскалската река, които не се стопяват дори и през лятото.

Водопадът прави скока си от Райските скали, спуска се в бездната на Южния Джендем, а след водите му се вливат в Бяла река, смятана за една от най-живописните у нас заради своите водопади, прагове и скалисти теснини.

Най-лесният път, по който можете да стигнете до водопада, тръгва от хижа Рай, която се намира в близост до подножието му.

Снимка: wikipedia.org

Райското пръскало е разположено в близост и до Калофер, поради което често е наричан Калоферско пръскало.

Други забележителности в района са екопътека Бяла река, носеща името на водоема, за който вече ви разказахме, и мъжкият манастир „Св. Рождество Богородично“.

Райското пръскало е най-високият постоянно течащ водопад у нас. Скакля обаче е най-високият непостоянно течащ водопад в България и на Балканите.

Височината му е цели 141 м. Той е разположен във Врачанския Балкан, а през лятото понякога пресъхва, така че идеалното време за посещение са пролет и есен, особено след дъжд.

Райското пръскало често се споменава и като Калоферското пръскало, защото водопадът се намира доста близо до възрожденския Калофер.

Изключителната красота на това място е причина за силния туристически интерес не само от страна на българите, но и от много чужденци.

В района на Райското пръскало се развива активно планински и екотуризъм. Водопадът е образуван сред планински зъбери, които пък са магнетично предизвикателство за любителите на скалното катерене, за което също са създадени отлични условия.

Снимка: wikipedia.org

Райското пръскало захранва своите води от снежните преспи на най-високия връх в Стара планина – връх Ботев.

Morkadis

Неописуемо красивият воден пад на Райското пръскало се стича от рекордната височина от 124.5 метра, а докато стигне до най-долната си част водата на природния феномен се разбива на милиони малки капки, които придават основния чар на Райското пръскало.

Стигнала до основата на водопада, водата образува малък поток, който се влива в Бяла река. Нейният водосбор влиза от своя страна в резерват „Джендем“. Oфициално за природна забележителност на страната Райското пръскало е обявено през 1965 година.

Тази главна за България природна забележителност е най-пълноводна през летните месеци, в следствие на което по това време на годината тук е пълно с най-много посетители.

В подножието на Райското пръскало е разположена прочутата сред планинците хижа „Рай“, която е основен изходен пункт към красивата природна забележителност.

Основният туристически маршрут към самия резерват „Джендем“ има отправна точка за град Калофер. От там по асфалтиран път с дължина около 6 км се минава през живописното ждрело на река Тунджа и се стига до местността „Паниците“.

„Паниците“ е основен изходен пункт за маршрута към хижа „Рай“, а тук туристите могат да намерят хотели и паркинги, където да отседнат или да оставят автомобила си.

От „Паниците“ с добре обозначена с табели и синьо-бяла маркировка пътека се стига около 15-20 минути  до главния вход на Националния парк в местността „Поняка“.

След около 40-минутен преход през буково-дъбова гора ще стигнете до южната част на планинското пасище „Параджика”, с внушителна гледка към резерват „Джендема”.

От входа на резервата „Джендема“ до самата хижа „Рай“ и след това до Райското пръскало преходът е по-малко от 2 часа, като пътеката е приятна, обградена от красиви букови гори.

Годишно до отвесните скали на Райското пръскало, по този маршрут преминават повече от 7 000 души.

В красивия природен район на Райското пръскало, освен да се насладите на природното чудо може да се отдадете на ред приятни занимания на открито – спускане с парапланер, конна езда, пешеходен туризъм или пък сафари с джипове.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Каменната гора на България

Накъде води най-дългият въжен мост в България

Чудати и красиви места в България

4 магически места в България, които сбъдват желания

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.