Неразгаданата мистерия на некропола край Перник

2Редица изследвания бяха направени на античния некропол край Перник, открит през 2011 година, но и до днес учените не могат да определят как древните хора са го построили.

След проучванията на гробове специалистите установиха, че некрополът е бил използван през цели две епохи – ранножелязната и късножелязната. В некропола са намерени общо 55 погребения, които са били оградени с немного високи каменни стени.

Учените заявяват, че все още не могат да разберат как в регион, където през тази епоха не е имало нито един камък, са създадени каменни гробове и то по предварителен план.

Според експертите на терена са се използвали нетипични за двете епохи съоръжения.


Откритите артефакти показват, че некрополът край Перник е съществувал най-малко шест века – от X до IV век преди Христа, като с всеки следващ век гробовете са се разраствали, докато некрополът се е превърнал в истински град на мъртвите.

Погребенията се отличават с изключителната щедрост на даровете, които са били заравяни до труповете. В гробовете са намерени златни украшения и пластини за апликиране, сребърни халки, обеци и медальони, сребърна висулка с гранулация и златна апликация, части от юзда и конска амуниция, бронзова пинцета с позлата, многобройни сребърни, бронзови и стъклени мъниста, бронзова гривна, железни ножове и копия.

Експертите предполагат, че древните хора са заровили това съкровище при мъртвите, понеже починалите са били герои на своето време и са смятани за приближени до боговете.

Обектът има изключително висока научна стойност както заради уникалността на гробните съоръжения, така и заради продължително му използване и възможността да се проследи развитието на културата в цялост.

Откриването му пред две години, когато бяха предприети първите копки на автомагистрала Струма, предизвика голям интерес у нас и в чужбина.

Обектът продължава да се проучва, а от най-близките населени места – селата Дрен и Делян, казват, че туристическия поток към некропола расте с всеки изминал ден.

инфо: http://sanovnik.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.