Неразшифровани криптограми на зловещи престъпници

3

Първото съобщение на Зодиака

Не е изненадващо, че известни престъпници често криптират информация по един или друг начин.

Някои го правят, за да кодират дневници, които не трябва да бъдат открити, а други (като Гатанката от комиксите за Батман например) просто си играят с огъня и дразнят полицията със своите загадки.

Докато редица криптограми, оставени от извратени престъпници, са дешифрирани през годините, много от тях продължават да тормозят едни от най-известните експерти по криптология по света и до днес.

Ето и някои от криптограмите на убийци, които са останали неразшифровани:

Зодиак

Повечето от вас може би са чували за Зодиака. Историята му вдъхновява едноименния филм „Зодиак“ от 2007 г., в която Джейк Джиленхол влиза в главната роля на карикатуриста Робърт Грейсмит, който се опитва да разкрие самоличността на извратения убиец.

Зодиака вилнее в северна Калифорния в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век и се предполага, че извършва всички убийства сам.

Също като Джак Изкормвача в Лондон и Убиеца на Черната Далия в Лос Анджелис, той си спечелва огромна популярност с извратени и подигравателни писма и така и не е заловен.

Калифорнийският сериен убиец използва кодове в писмата си, но само за едно от тях е открито решение. Останалите, и в частност „Z340“ – писмо с ръкописни букви и символи, затрудняват дори едни от най-добрите експерти по света и остават неразшифровани и до днес.

Скорпион

През 1991 г. човек, наричащ се Скорпион, набелязва телевизионния водещ Джон Уалш. Скорпиона запазва дистанция, но започва периодично да изпраща заплашителни писма с кодове до Уалш.

Години по-късно водещият и екипът му правят част от тези писма публични, с надеждата да открият следа към изпращача.

Писмата и кодовете много наподобяват тези на Зодиака, което всява още повече страх у Уалш и обществото, но все пак те изглеждат по-скоро подобни на тези на убиеца от Сан Франциско, отколкото негови.

Въпреки че кодовете са считани за аматьорски от криптографите, те остават неразгадани до днес поради наличието на много непознати знаци в относително кратки текстове.

Morkadis

Хенри Дебоснис

Тъжно, но факт – серийни убийци винаги е имало и продължава да има, и те живеят сред нас. Такъв е примерът на Хенри Дебоснис.

През 1883 г. той е признат за виновен за убийството на съпругата си Бетси по особено жесток начин – той я прострелва и прерязва гърлото ѝ. Оказва се, че Бетси не е единствената му съпруга, която изчезва „мистериозно“. Първата му съпруга е удавена, а втората умира от принудителен глад.

Връзката между трите убийства така и не е доказана, но Хенри оставя след себе си редица мрачни поеми, скици и криптирани съобщения, комбинирани с математически символи и пиктограми, които свързват случаите.

На една от страниците е открита скица на автопортрет на Дебоснис, а на други има красиви жени, които може би са съпругите му. Кодовете обаче така и не са разкрити и успяват да опазят тъмните тайни на убиеца.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Това ли е лицето на Джак Изкормвача

Пълен кошмар: Истинската къща на ужасите бе открита в Япония

Ужасяващите методи за лечение на д-р Хенри Котън

Заловиха семейство канибали, изяли 30 човека в Русия

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.