Нови открития в Мачу Пикчу след повече от век

мачу пикчу

За първи път от повече от 100 години насам археолози направиха ново откритие сред руините на древния южноамерикански град Мачу Пикчу. Изследователят Фернандо Атесте е попаднал на две невиждани досега скални рисунки в иначе най-популярната туристическа атракция на далечния континент.

Едно от откритите скални изображения дори се предполага, че може да е дело на почти непознатия на науката народ, населявал високите планински върхове на Андите преди инките.

Мачу Пикчу е преоткрит за света през 1911 година от американския археолог Хирам Бингъм. Непознатото селище, което е скрито високо в планините, предизвиква истинска сензация и пленява въображението на хиляди изследователи и туристи от тогава и до днес. Градът е подробно изследван и доскоро се смяташе, че всичките тайни на Мачу Пикчу вече са известни.

Сега обаче с откритията на Атесте това мнение е на път да се промени. Двете изображения са на човек. Едното е с няколко столетия по-старо от другото. Те са с ритуален характер. Тези рисунки са от ерата на инките. Едната може и да е от по-рано, но това ще стане ясно след провеждане на съответните анализи с инфрачервена светлина и модерни технологии, обяснява Атесте.

Има теория, че стената, върху която се намират новите рисунки, е възможно да е част от древен храм, посветен на върховния бог на Слънцето, който инките почитали. Някои от археолозите, запознали се с изображенията, дори смятат, че този храм се е издигал на мястото столетия, преди да бъде построен самият град.

Изследванията сочат, че Мачу Пикчу е построен по повелята на един от последните велики императори на инките – Пачакути, в средата на 14 век. Градът е основен източник на информация за древното племе инки и техните предшественици. Знае се, че империята на южноамериканското племе се разпростирала преди идването на испанците от Еквадор до южните части на Чили.

Въпреки привидната си примитивност, инките разполагали с технологии и способности, които са смятани дори и днес за невъзможни. Огнестрелните оръжия на европейците обаче слагат бърз край на великата цивилизация.

Това, което оцелява след колонизацията, бива бързо изгубено през 16 век с идването на Инквизицията и дребната шарка, които заличават близо 90 % от популацията на инките в Южна Америка.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.