Обонянието изчезва, когато човек е зает или разсеян

нос

Британски учени откриха, че обонянието изчезва, когато човек е зает или разсеян, съобщи „Дейли мейл“. Това е първият случай, при който състоянието, наречено „непреднамерена обонятелна слепота“, е доказано чрез експеримент.

„Открихме, че хората по-рядко забелязват миризмата, ако са сериозно заети с някаква работа“, каза Софи Форстър от Съсекския университет.

„На много от нас се е случвало да работим в някаква стая и човек, който влиза отвън, да каже, че вътре мирише на нещо, например на нечий обяд. Хората в стаята обаче не могат да усетят миризмата“.

По думите на д-р Форстър само 20 минути са необходими на мозъка, за да не може повече да усеща миризмата. Феноменът е известен като обонятелно свикване.

„Нашето изследване може да има редица приложения. Например, то показва, че ако сте заети с някаква работа, може да сте по-малко изкушени от миризми на храна. Или пък, ако не искате Ваш приятел да разбере, че му печете торта за рождения ден в съседната стая, може да го разсеете с редене на пъзел за 20 минути“, обясни д-р Софи Форстър.

Учените възложили на участниците в проучването задача, изискваща концентрация, после ги помолили да потърсят в стаята предмет със силна миризма на кафе. След като напуснали помещението, участниците били помолени да го опишат и да отговорят на въпроси, с които да бъде определено дали са усетили миризмата. Резултатите показали, че 42,5 процента от участниците, чието внимание било погълнато от работата, не усетили миризмата. След като се върнали в стаята, те били изненадани от силния аромат на кафе, който по-рано не били усетили.

Изследването показва още, че 65% от участниците не са могли да усетят миризмата на кафе в стаята, в която се намират, защото са свикнали с нея по време на работата. Проучването проправя път за изучаване на това как хората реагират на миризмите, сигнализиращи опасност, като например дим и газ.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Самоконтролът над ума и сетивата е пътят за намаляване на личната карма

Призрачната ръка съществува и още 3 любопитни факта

Знаете ли, че вашето тяло владее тези 12 необикновени трика?

12 мита за човешкото тяло, развенчани от науката

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.