Обяснено от свещеник: Може ли да палим църковни свещи у дома?

pixabay.com

В църквата може и трябва да се палят църковни свещи. Възможно ли е да правим това и у дома?

Православието учи, че истинският вярващ трябва да се моли не само в храма, но и у дома. Но възможно ли е да се използват църковни свещи в апартамента или в къщата?

Според свещеник Григорий Православието споделя частната, семейна молитва, от една страна, и съборната, църковна молитва, от друга. И двете са много важни.

Ако човек ходи на църква, но никога не се моли у дома, тогава духовният му живот страда и не е пълноценен. Ако човек се моли само вкъщи и не ходи на църква, духовният му живот ще страда много повече. Съборната молитва има особена сила и значение. Следователно трябва да правим и двете. Едното не замества другото. Трябва да има както лична молитва, така и съборна молитва, произнесена в църква.

Свещта е израз на нашия плам, нашата молитва

Това е един вид външен символ. Както гори пламъкът на върха на свещта, така гори и нашата душа по време на молитва. Свещта напомня, че молитвата трябва да е огнена. И щом догори, я пренасяме в жертва на Бога, смята свещеникът.

Когато купуваме свещи, плащаме повече от цената им. Тези средства отиват за поддръжка на храма. Купим ли свещ, можем да я запалим в храма, да се помолим, да я угасим и да я занесем да догори у дома, пред иконата. Това е нещо напълно нормално, приемливо и добро.

Най-важните правила, които трябва да се спазват в този случай, са правилата за пожарна безопасност. Свещта е открит огън, който трябва да се приема много сериозно. Не можете да поставите например свещ под рафт, който може да се нагрее и да се запали.

Пепелта не се отнася към светите неща, които не могат да бъдат изхвърлени в кошчето.

Хората също така се чудят дали църковните свещи могат да се използват у дома не за молитва, а за полезни цели. В случай на спешност – например, ако трябва да осветите стая и няма друг източник на светлина, можете. Ако обаче имате други свещи или други източници на светлина, по-добре използвайте тях.

Запалването на свещи от църквата с цел украса – например за създаване на настроение по време на романтична вечеря или семейна вечер, не е благословено.

източник: popantofi.com

Вижте още:

Гадаене с пламъка на свещта

Защо не бива да палите свещта в църквата от чужди свещи?

Свещ показва къде се крие лошата енергия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.