Орехите предпазват от рак на дебелото черво

 орехи

Консумацията на шепа орехи дневно може да потисне развитието на рак на дебелото черво, се установява от данните на ново проучване. Благодарение на съдържанието на омега-3 мастни киселини заедно с други хранителни вещества тези ядки могат да намалят възпаленията в туморните клетки при рака на дебелото черво. Те понижават и кръвоснабдяването към тумора, което значително забавя неговия растеж.

Ракът на дебелото черво е третото по честота онкологично заболяване в световен мащаб. По данни на Националния раков регистър в България то представлява 8,6% от всички злокачествени заболявания и при двата пола.

Новото изследване се извърша от учени от Медицинското училище в Харвард, САЩ, и е първото, което анализира ефекта на ядките по отношение на микрорибонуклеиновата киселина (микроРНК). Тя се свързва с контролиране на начина, по който гените се адаптират към факторите на околната среда.

Според изследователите от резултатите става ясно, че хранителният режим с богато съдържание на орехи причинява значителни промени в експресията на профила на микроРНК при туморната тъкан на дебелото черво. Макар да са нужни допълнителни изследвания в тази насока, учените смятат, че промяна в експресията на микроРНК има отношение към потискането на рака на дебелото черво.

По време на лабораторното си изследване те установяват, че консумацията на орехи повлиява ключова микроРНК, която се отнася към възпалението в туморните клетки, кръвоснабдяването и пролиферацията. Наблюдава се също така и забавяне на туморния растеж.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

ПОКЪЛНАЛИ ОРЕХИ – ПОДМЛАДЯВАНЕ И ОБНОВЯВАНЕ НА ОРГАНИЗМА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.