Откриха загадъчен 3000-годишен замък под езеро в Турция

6

Потъналите градове обикновено са само легенда, но сега археолозите са открили нещо истинско, което се крие дълбоко в езерото Ван в Турция.

След десетилетие на претърсване на второто по големина езеро в Близкия изток е открито изгубено царство на стотици метри под повърхността.

Археолози от университета „Ван Юзюнку Йъл“ обявиха невероятното откритие – огромен 3000-годишен замък, съхранен дълбоко в езерото в невероятно състояние. Изследователите са работили в тясно сътрудничество с независим екип от водолази, за да стигнат до находката си.

Изгубените подводни градове и замъци са популярен мотив във фолклора и местните легенди по света. Както и истории за древни изгубени чудовища, които се крият в дълбоките езера.

Тахсин Джейлан, ръководител на екипа на гмуркачите по проекта, дошъл първо в търсене на чудовище в езерото Ван, но вместо това открил изгубен град.

„Имаше един слух, че може да има нещо под водата, но повечето археолози и музейни служители ни казаха, че няма да открием нищо“, казва той пред Daily Sabah.

Замъкът се разпростира на около километър, със стени на височина 3 или 4 метра, поддържани в много добро състояние от алкалните води на езерото.

Това е, според изследователите, желязна епоха, останала от изгубената цивилизация на Уртату, наричана още Кралство Ван, която процъфтява в района от 9-ти до 6-ти век пр.н.е.

Нивото на водата на езерото обаче се е променило драстично през хилядолетията и нараствайки бавно с течение на времето е покривало части от града.

Други части от древното селище са много по-високо, над бреговата линия и са обект на текущо археологическо проучване.

„Много цивилизации и хора са се били установили около езерото Ван“ – казва Джейлан. „Те наричали езерото „горното море“ и вярвали, че то крие загадъчни неща. С тази вяра в работата си и ние работим, за да разкрием „тайните“ на езерото.“

Работата бавно се отплаща. Миналата година екипът откри 4-километрово квадратно поле от сталагмити, наречени „подводните комини на феите“ под езерото, както и надгробни плочи от епохата Селджук преди около 1000 години.

По-рано тази година те обявиха откритието на руски кораб, за който се смята, че е потънал през 1948 г.

Екипът все още не е успял да установи колко дълбоко стените на замъка са погребани под утайката на езерото и ще е нужна още работа, за да научим повече за структурата и вентуално за хората, които са живели вътре.

„Чудо е, че открихме този замък под водата. Сега е ред на археолозите да разгледат и да кажат повече за историята на замъка“, казва Джейлан.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Подводни неидентифицирани обекти

Подводни градове крият загадки от миналото

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Древните загадки на подводния свят

Гърция ще отвори подводни археологически паркове

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.