Подводни градове крият загадки от миналото

1

Знаете ли, че има много древни градове, скрити под водите на океаните? Повечето хора не знаят какво има под водата на световния океан.Част от мистериите на миналото са именно там. Потънали кораби, съкровища и артефакти са само малка част от плячката, намерена от археолози и гмуркачи. Но това далеч не е всичко.

Има много по-големи красоти, открити под вълните. Всъщност цели подводни градове са открити в акваториите на Индия и Китай, на островите в района на Южна Америка.

Нека не споменаваме Атлантис – митичния град, който може да е някъде там, но може и да не съществува. Може би има хора, които никога не са чували за Атлантис. Легенадата за Атлантис датира от 360 г пр. н.е. Тогава гръцкият философ Платон написва книга, в която се говори за град, съществувал 9000 години преди неговото време. Атлантис, казва той, бил голям, колкото Азия. Невероятно е как град с такива размери може просто да изчезне, но помнете: Може и да е вярно.

И така: ето няколко невероятни града, открити под дълбоките сини води. Те, за разлика от Антлантис са доказано истински:

  1. Тонис или Хераклион (горе)

Наричан е Хераклион от гърците и Тонис от египтяните, подводният град, потънал преди 1200 години продължава да споделя тайните си. Някога официално пристанище на Египет (664 – 332 г. пр. н.е.), Тонис – Хераклион сега се намира на повече от 6 метра дълбочина при северния бряг на Египет. Открити са останките на около 60 потънали кораба, храмовете му си стоят непокътнати под водата. Най-вероятната причина за потъването на града е земетресение, състояло се тъкмо в периода на неговия разцвет.

underwater-cities-city-of-Shicheng
  1. Подводният град Шиченг, Китай (Лъвският град)

Шиченг не е бил изграден на един път. Основният фундамент на града е издигнат преди около 1300 години, но строителството е продължило около 300 години след това. Архитектурата предполага, че градът е от времето на династиите Минг и Кинг(1368 г.) Шиченг е под вода сравнително от скоро. Потопен е умишлено през 1959 г. заради строителството на хидроелектрическа централа и язовир. Жителите му са били евакуирани, принудени да се откажат от домовете на предците си. Градът все още е добре запазен – налични са стени и конструкции от 16 век.

underwater-cities-Cleopatras-Palace

  1. Палатът на Клеопатра, Александрия, Египет

Станало е земетресение, потопило структурите под водата по някое време между 4 и 8 век. Казарми, частни сгради и военни обекти били изгубени завинаги, заедно с дома на Клеопатра и Марк Антоний. Домът където тя се е самоубила, за да избегне робство. Други забележителни постройки, открити в изгубения град са светилището на Марк Антоний, Тимомиум (недовършен) и Храмът на Изида. През 1994 г. археолози откриват бижута, съдове и статуи. Едно от най-новите открия е едно от Седемте чудеса на света, Фарът на Александрия. Към днешна дата има планове за откриване на подводен музей, за да могат повече хора да се насладят на величието на потъналия град.

underwater-cities-Port-Royal

  1. Порт Роял, Ямайка

Един от най-забележителните градове на Новия свят среща края си през 1692 г. Проститутки и пирати са само малка част от субектите поддържали града жив. Някои обаче вярват, че Порт Роял е потънал тъкмо заради греха. Други мислят, че е просто съвпадение и земетресение е изтрило от лицето на земята 2000 жители на града. През вековете Порт Роял продължава да потъва и сега лежи на 40 фута(12,192 m) под водата.

Има и други древни градове, лежащи на дъното на океана или морето. Например Дуарка в Индия или Алти Ям в Израел са останали под вода толкова дълго, че не е останало много за гледане. Може би дори Атлантис някой ден ще се покаже от дълбините, кой знае…

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.