Откриха светилище, където ацтеките са играели смъртоносна игра

ацтеки

По време на археологически разкопки беше открит може би един от най-големите храмове на ацтеките. Те са го използвали за смъртоносна игра, посветена на бога на вятъра.

Древният храм Ехекатъл-Кецалкоатъл е бил открит в Мексико и както твърдят историческите свидетелства, формата му е на полукръг. Откритото пространство е служело за игра на топка, която завършвала със смърт.

Според хрониките испанският конкистадор Ернан Кортес е наблюдавал тази ритуална игра на топка през 1528 година, поканен от последния вожд на ацтеките Монтесума.

Смята се, че играчите са отбивали топката с бедрата си, а в края на играта няколко души са принасяни в жертва на бога на вятъра.

Когато испанците пристигат в Мексико, ацтеките веднага им се подчинили, понеже с пристигането си те изпълнили древно пророчество. Монтесума виждал в Кортес бог Кецалкоатъл, който трябвало да се присъедини към ацтеките и да ги спаси от всякакви беди.

Малко след като се предали на конкистадорите, ацтеките били избити, започвайки от Монтесума.

В ритуалното игрище изследователите са открили 32 комплекта човешки шийни кости, които вероятно са останали от обезглавените на това място хора.

Игрището е дълго 50 метра, а полукръгът е издигнат върху правоъгълна основа с дължина 34 метра и височина от 4 метра. Имало е и стълбище, което служело за трибуни.

Откритието ни дава нова възможност да се потопим във великолепието на древния град Теночтитлан, заяви министърът на културата в Мексико Мария Кристина Гарсия.

На мястото на откритото светилище в миналото се е издигал хотел, който рухва по време на земетресение през 1985 година. След трагедията собствениците забелязали и следи от древни останки.

Археолозите смятат, че игрището е строено между 1486 и 1502 година. Когато то бъде напълно реставрирано, ще бъде отворено за посещения.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.