Откриха скелет на 7000 години в София

Снимка: БНТ

Скелет на около 7 000 години е открит в столичния квартал „Слатина“ при строеж на жилищна сграда. Възрастта му е определена по намиращата се около него керамика. Предстои да бъдат направени по-прецизни анализи, за да се потвърди по-точно откога датира тази археологическа находка.

Това са останките на един от първите заселници на София. Те са живели в ранния неолит, били са земеделци. Точно тук, на левия бряг на река Слатинска, поколения наред са обитавали селището цели 500 години. Забележителното на тази находка е, че никога преди не е намиран толкова добре запазен скелет от тази епоха. Времето, по което е живял този човек, предшества с 3 000 години строежа на египетските пирамиди и с 5 000 години раждането на Христос.

Трупът е положен в поза „хокер“ наляво. Това е т.нар. ембрионална поза, която индивидът има свити крака и свити ръце като позата наподобява новородено бебе. Идеята, когато човек умира, той да бъде върнат на майката Земя обратно по начина, по който е дошъл на този свят, каза археологът Тодор Дяков.

Хората от тази епоха е са имали обособени гробища. Някои от археолозите на терен смятат, че намереният скелет е на мъж. Предположенията им обаче трябва да бъдат потвърдени от изследвания на антрополози и химически анализ.

Находката е още по-значима, защото до този изключително добре запазен най-вероятно мъжки скелет, ето тук се открива и скелет на дете. Според археолозите двата скелета не са погребани в общ гроб, но тепърва изследванията ще показват какво се е случило и как те са живели.

Скелетът е погребан непосредствено до къща, където се забелязват останките от пещ. Открити са и различни предмети от бита – лъжица, направена от кост и керамични съдове. За селището вече се знае, че е било оградено с концентрични ровове, които са имали предпазни и магически функции. В тях са извършвани жертвоприношения.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Кости, открити в България, може да са принадлежали на Йоан Кръстител

10-те най-известни съкровища, откривани в България

Най-зловещите места в България, от които те побиват тръпки

Чудати и красиви места в България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.