От първо лице: Какво е чувството да приемеш ваксината на Moderna?

pixabay.com

Двете ваксини, които са най-близо до това да бъдат одобрени, за да започне масова ваксинация на обществото, са тези на Pfizer/BioNTech и Moderna. Но с приближаването на този момент много хора се питат какво е да приемеш тази ваксина? Дали чувството ще е подобно на това при приемането на ваксина за грип? Дали ще боли повече? Дали има странични ефекти?

Pfizer/BioNTech и Moderna използват нова технология с изкуствено РНК. Досега нито една такава ваксина не е била одобрявана за масово използване, въпреки че учените разработват подобни медикаменти от десетилетия за инфекции като грип и зика, и дори и за рак. За да получим максимален ефект от тях, препаратите трябва да бъдат на две дози. Те предлагат около 95% защита. Но именно защото технологията е прекалено нова, много въпроси се появяват у онези, които искат да се ваксинират.

Един от доброволците, приел препарата на Moderna, сподели, че ваксинирането „определено не е разходка в парка“, но със сигурност би се ваксинирал отново.

24-годишеният Ясир Баталви се присъединил към процес в началото на юли, защото искал да направи нещо, за да помогне по време на пандемията.

„Чувствах се толкова безпомощен. Тази пандемия наистина повлия на живота на всички значително. И не само на живота, но и на поминъка им“, казва Баталви пред CNN. „И така реших да се регистрирам, защото просто исках да направя каквото мога. Не мислех, че непременно ще ме изберат. Но в крайна сметка се обадиха през септември и до средата на октомври вече бях записан.“

Ясир е нервен, когато за първи път запретва ръкава си, за да получи ваксината, особено след като му е даден формуляр за съгласие от 22 страници. Въпреки страха, той приема ваксината. Но какво е било чувството?

„Инжекцията отначало е точно като грипна ваксина – само леко щипване в ръката ви. Но когато напуснах болницата, същата вечер сковаността стана малко по-сериозна. Можете да движите ръката си, но всъщност не ви се иска да я мърдате прекалено много над рамото си. Страничните ефекти са доста локализирани. Искам да кажа, усещането е само в мускула на ръката ви. И това е всичко“, разказва Баталви.

Но това е чувството след първата доза. Историята след втората доза е малко по-различна.

„Всъщност имах някои доста значими симптоми, след като получих втората доза. Докато бях в болницата се чувствах добре. Но вечерта след това беше тежка. Имах треска, лека умора и студени тръпки“, каза Баталви, но добавя, че симптомите изчезнали на следващата сутрин. Ясир се обадил, за да предупреди лекарите за симптомите си, но те не били никак притеснени и му казали, че и той не трябва да се тревожи.

Тези симптоми не означават, че сте развили COVID-19 инфекция. Според експертите, това е начинът, по който тялото ни трябва да реагира на ваксината и леката неразположеност не трябва да спира хората да я приемат.

„Това означава, че вашият имунитет започва да работи. След това вече се чувствате добре“, каза експертът по ваксините д-р. Пол Офит от Детската болница във Филаделфия. Инфекционистът д-р. Антъни Фаучи е на същото мнение: „Това, което тялото ви казва с тези симптоми е, че тялото ви приема добре инжекцията.“

Приблизително 10 – 15% от имунизираните субекти ще развият „доста забележими странични ефекти“.

„Повечето хора ще имат много по-малко забележими странични ефекти. Това, в сравнение с 95% защита срещу инфекция, която може да бъде смъртоносна или значително изтощителна, е подходящ баланс“, казва главният научен съветник на операцията Warp Speed ​​Монсеф Слауи.

Странични ефекти като тези, които е изпитал  Баталви, не трябва да се бъркат с проблеми с безопасността. Всеки производител на ваксини, който търси лиценз, трябва да покаже данни за безопасност събрани два месеца след даването на втората доза. Именно в този времеви период са възниквали най-сериозните проблеми с безопасността в по-ранни проучвания. Засега тези резултати за Pfizer/BioNTech и Moderna са фантастични. Но само времето ще покаже дали могат да се появят някакви сериозни проблеми заради ваксината през следващите няколко години.

Morkadis

източник: dnes.bg

Вижте още:

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Първата ваксина срещу малария е неефективна, децата дори се разболявали по-често

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Какво може да научим от смъртоносната втора вълна на Испанския грип през 1918 г.?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.