Падащи звезди ще сбъдват желанията ни през октомври

падащи звезди

През месец октомври ще има два пика на звездопад, който ще сбъдва желания. Може да наблюдаваме красивия небесен феномен вечерта между 7 и 8 октомври и между 21 и 22 октомври.

Между 7 и 8 октомври ще може да наблюдаваме метеоритния поток Дракониди. Той е сред най-слабите метеоритни потоци, тъй като на час ще може да видим до 10 падащи звезди.

Метеоритите са остатъци от кометата 21P/Джакобини – Цинер (21P Giacobini-Zinner), която за пръв път е открита през 1900 година. Потокът се случва ежегодно от 6 до 10 октомври и максимумът му тази година е през нощта на 8-ми.

Радиантът – точката, от която привидно идват метеорите на метеорния поток Дракониди, почти съвпада с главата на дракона на съзвездието Дракон в северното небе. Ето защо Драконидите се виждат най-добре от Северното полукълбо.

Падащите звезди ще се виждат най-добре след залез слънце до полунощ, като гледката ще е най-красива, ако излезете от града.

Между 21 и 22 октомври ще може да наблюдаваме втори дъжд от падащи звезди, като този път потокът ще е на Ориноиди. Те са по-ярки и ще се виждат по-често от Драконидите.

Ще може да наблюдаваме до 20 падащи звезди на час, а заради намаляващата Луна небето ще е ясно и феноменът ще може да се види добре.

Радиантът на метеорите Ориноиди идват от известното съзвездие Орион, в което е ярката червеникава звезда Бетелгейзе. Те са остатъци от Халеевата комета и ежегодно пикът на звездопада им е през октомври.

Най-добре ще могат да се видят в ранните часове на 22 октомври, като ще може да наблюдавате феномена и с невъоръжено око.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.