Пет духовни вярвания, които науката накрая при(по)зна

%d0%b0%d1%83%d1%80%d0%b0

От незапомнени времена човекът си служи с духовни вярвания в опита си да разбере света. Често тези вярвания са били отхвърляни като ирационални или неверни. Науката обаче накрая призна, че в тях може да има нещо вярно.

1. ВРЕМЕТО Е ИЛЮЗИЯ

Според Будистката философия, няма разлика между минало, настояще и бъдеще. Всичко, което изживяваме е серия от настоящи моменти, което значи, че съществува единствено едно време. Години наред учените отхвърлят тази представа, докато накрая Айнщайн доказва, че тя всъщност е напълно вярна.

Физиците вярват, че разделението на минало, настояще и бъдеще е само илюзия, макар и убедителна, казва Алберт Айнщайн.

Айнщайн доказва, че времето е относително. С подходящата технология като много бърз космически кораб например, човек може да преживее няколко дни, докато за друг това биха били само няколко часа или дори минути.

Сега можем да схванем идеята за относителното време, мислейки за космоса. Когато погледнем към звездите, виждаме светлина, която е пътувала към нас милиарди години, гледаме към звезди, които може да не съществуват от милион години… В крайна сметка разбираме, че гледаме миналото, въпреки че изглежда, сякаш се случва в момента.

2. МАТЕРИЯТА Е ИЛЮЗИЯ

Великата духовна традиция на Индия учи, че светът е Мaya. Това се превежда като „илюзия“ или „нереалност“.

Това изглежда противоречи на нашето възприятие за света, в който всичко изглежда истинско, солидно. Въпреки това, идеята, че солидността на обектите всъщност е илюзия, е подкрепена от науката.

Физик е начин да гледаме на себе си като на атоми – Нилс Бор

Всеки солиден обект, включително вие и аз, е създаден от атоми. Когато квантовата физика погледна атомите отблизо, започна да открива все по-малки градивни блокчета и все повече празно пространство. Няма нищо солидно в тези очевидно солидни обекти. Много учени твърдят, че материята се състои от малки вибриращи струни енергия.

С други думи, твърдият физичен свят, който виждаме около нас се състои от енергия или по-точно от електромагнитни вълни. Електромагнитните вълни са флуктоации на електрически и магнитни полета, които могат да пренасят енергия от едно място на друго. Това е доказателство, че всичко, което виждаме е направено от енергия. Дори собственото ни тяло не е солидно, а вибрираща енергия.

3. СМЪРТТА Е САМО ПРОМЯНА НА ФОРМАТА

Философските теории и духовните вярвания, свързани със смъртта са безбройни – от рая до възкресението. Въпреки това в модерните времена много хора вярват, че смъртта е абсолютният край, който води до тоталното унищожение на човешкото тяло.

Morkadis

Но и тук конвенционалното мислене е преобърнато от гения на науката.

Енергията не може да бъде създадена или унищожена, може само да бъде променена от една форма в друга.

– Алберт Айнщайн.

Ние ясно можем да видим как енергията променя формата си в света около нас. Свещта обръща восъка в топлина и светлина, тостерът обръща електрическата енергия в топлинна енергия, а телата ни обръщат химичната енергия от храната в механична и електрическа, за да можем да се движим.

Така знаем, че нищо в действителност не спира да съществува. Така че, когато умираме, ние сменяме формата си.

4. НАШИТЕ МИСЛИ СЪЗДАВАТ РЕАЛНОСТТА

От древната философия и духовните вярвания до ню ейдж теориите, много хора вярват, че именно мислите ни създават реалността. Нютоновата наука оспорва това с твърдението, че живеем в механична вселена, в която всичко може да бъде сведено до причина и следствие. Въпреки това много хора продължиха да вярват  в силата на човешкия ум да променя света. Тогава се появи квантовата физика, променяйки завинаги начина, по който науката гледа на обективната реалност.

Ако квантовата механика не те е разтърсила из основи, значи още не си я разбрал. Всичко, което смятаме за истинско е направено от неща, които не могат да бъдат смятани за истински

– Нилс Бор

В квантовите експерименти субатомните частици изглежда съществуват само като вълна на вероятност докато бъдат наблюдавани. Когато това се случи, вълната се свива на единично място във времето. Това е „ефектът на наблюдението“. Означава също, че наблюдаващият е създал реалността, възприемайки я. Така че, да, нашите мисли и възприятия наистина променят света.

5. ЛЮБОВТА МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СВЕТА

The Beatles може да са повторили древните духовни вярвания, когато са изпяли ‘All you need is love’ (Всичко, от което се нуждаеш е любов). Науката обаче също забеляза, че любовта може да променя света.

Д-р Масари Емото направи експеримент като подложи вода на различни думи, картини, молитви и музика. Емото използва позитивни и негативни послания като „любов и признателност“ и „Повръща ми се от теб. Ще те убия“.

Изненадващо, когато водата била замразена, тази изложена на позитивни послания формирала красиви симетрични ледени кристали, докато другата, изложена на негативни послания, приела шокиращи и грозни форми.

Науката постоянно открива странни нови неща във вселената, която ни заобикаля, което доказва колко прекрасно и удивително място населяваме. Може би в крайна сметка науката и духовността не са толкова отдалечени една от друга и най-добрия подход, който можем да имаме към различните идеи е да поддържаме умовете и сърцата си отворени.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.