Пет трика, които показват колко странно работи мозъкът ви

мисъл 2

Голяма част от това, което възприемаме в света около нас, идва отвътре – като вторичен продукт на начина, по който мозъкът обработва сетивните усещания.

Ето няколко странни експеримента, които го доказват.

1. Намаляване на болката без лекарства

Преди време учени от Оксфордския университет откриха ново болкоуспокояващо – обърнатият бинокъл. Оказва се, че когато погледнете наранена част от тялото си през обърнат бинокъл, така че тя да изглежда значително по-малка, болката в тази част чувствително намалява.

2.  Процедурата Ганцфелд

Лягате на удобно меко легло със слушалки в ушите, пускате си статичен шум от радиостанция и поставяте плътно върху очите си две половинки от топче за пинг понг. След като прекарате известно време в това състояние, започват да ви се случват странни неща.

Някои хора например виждат коне, които препускат в облаците и чуват гласове на починали близки. Оказва се, че мозъкът е пристрастен към сетивните усещания. Когато не ги получава от околната среда (затова са шумът и топчетата), той си създава собствени.

3. Ефектът Пинокио

В експеримента участват двама души, единият от които носи превръзка на очите. Те сядат на два стола, така че човекът с превръзката на очите да седи зад гърба на другия. После той трябва с кръгови движения на едната си длан да докосва върха на собствения си нос, а с другата – носа на човека пред него. Така човекът с вързаните очи получава усещането, че носът му е станал много по-дълъг. Оттам и „ефектът Пинокио”.

4. Едновременно движение

Вдигнете десния си крак на няколко сантиметра от пода и започнете да го движите в посока на часовниковата стрелка. Докато правите това, опитайте се с показалеца на дясната си ръка да изпишете във въздуха цифрата 6. Кракът ви ще започне да се движи посока, обратна на часовниковата стрелка и вие не можете да направите нищо по въпроса.

5. Игра със светлината

Този експеримент временно ще заслепи едното ви око (за около 30 секунди). Влезте в една стая, затворете вратата и изгасете лампите, така че стаята да е горе-долу тъмна. Изчакайте, докато очите ви се адаптират към тъмнината. Би трябвало да различавате силуетите на предметите от малкото светлина, която прониква под вратата.

Сега затворете дясното си око и го покрийте с ръка. Пуснете лампата, като продължавате да държите окото затворено и покрито. Изчакайте около минута, докато докато лявото ви око се адаптира към светлината. Отворете дясното око и погледнете стаята. Какво виждате? Ще ви се стори, че лявото ви око е затворено, макар и да не е.

Morkadis

инфо: obekti.bg

Вижте още:

12 трика, с които нашият собствен мозък ни заблуждава

6 странни неща, които се случват с мозъка ни след секс

5 неща, които влудяват мозъка ни

10 примера за това как нашият мозък издава тайните ни

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.