Пещерното светилище Утроба – пътят към тайните на Богинята майка

7

Утробата е древно пещерно светилище, датиращо от XI – Х в. пр. Хр.

Обектът се намира близо до село Илиница, в местността Тангардък кая, на около 12 км северозападно от Кърджали.

Представлява естествен процеп в скала.

Местоположението на пещерата Утроба и това, че е била древно светилище използвано от траките е известно на жителите на село Ненково от години.

Официалното откриване на обекта за археолозите е благодарение на учителят спелеолог Минчо Гумаров от Кърджали, който пази в тайна местоположението на пещерата цели осем години

През 2002 г. Минчо Гумаров убеждава доц. Николай Овчаров, че трябва да посети една пещера, която се в близост до село Ненково. Археологът дълго се колебаел преди да тръгне към пещерата, въпреки това решил да разгледа мястото.

Доц. Овчаров е скептичен, докато не съзира издълбани ниши издълбани край входа, характерни за светилищата в района.

Според учените пещерите утроби датират още от Каменно-медната епоха, в IV хилядолетие пр. Хр.

Изграждането им е свързано с култа към женското плодородие. Дълги години археолозите търсят пещери-утроби, споменати от древногръцките автори. Според повечето писмени извори от древността се споменава, че това са храмове на Богинята-майка.

Култът се свързва с т. нар. хиерогамия – вярата, че за да започне Новата година според религиозната концепция на древните траки царят-жрец трябва символично да умре и да се прероди.

 

Как да стигнете?

От гр. Кърджали се шофира в посока към селата Дъждовница и Пъдарци.

Следва се пътят след село Пъдарци и се подминава хижа Боровица. Малко след хижата (1 – 2 km.) вдясно е поставена дървена табела обозначаваща пътеката към пещерата. Изкачването до обекта трае около 1 час и е препоръчително посетителите да са снабдени с бутилки вода.

Morkadis

Изградени са 4 места за отдих. Пътеката приключва с кратко катерене по скали, огрявани от слънцето.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.