Плановете на САЩ за Луната

лунатаВ годините студената война американците планирали да извършват взривове на Луната , а по време на изложба похитили руска лунна ракета за няколко часа. Това става ясно от разсекретени документи на американските специални служби, съобщи Newsweek.

Архивните материали съдържат схеми на бази, които САЩ възнамерявали да се установят на естествения спътник на Земята. С тяхна помощ американките планирали да организират следене на планетата и космоса.
С помощта на ракети тип Saturn в края на 1964 г. САЩ искали да осъществява 74 мисии до Луната, част от които да използват за създаването на лунни и околоспътникови бази.

Към януари 1965 година американците вече имали намерение да започнат строителството на лунните бази. През пролетта на същата година било планирано изпращането на двама астронавти, а през 1966 е трябвало да бъде готова базата, която да приеме 12 военни.


Плановете на САЩ се оценявали на 6 млрд. долара (по курса от 50-те години на миналия век). Строителството на лунната база американците сравнявали със създаването на атомната бомба, а в пространството за потенциалните военни действия, стратезите смятали да включат частта от космоса между Земята и спътника ѝ.

Имало идеи и на някой спътник или в обкръжаващото го пространство да бъде хвърлена атомна бомба. Други планове включвали разполагането на атомните реактори върху Луната.

Целта на всичко това била да бъде сплашен СССР.

Американците планирали и да извършат някои вмешателства в полета на първите съветски спътници. Според изданието САЩ разработвали уред, който да се намесва в работата на електронните апарати на СССР, но  се отказали от използването му, опасявайки се от аналогичен отговор от страна на Съветския съюз.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

УЧЕНИ ИЗСЛЕДВАТ КАК РЕАГИРА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО НА ЛУНАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.