Повечето болести се дължат на навици, а не на наследственост

лекарства

Много хора, когато навлязат в средната възраст и поемат към старостта, развиват същите болести, като родителите си – например диабет, високо кръвно налягане, сърдечни болести и рак. Когато това се случи, някои казват: „Беше неизбежно, защото това е разпространено в семейството ни“. Но не е така. Не че не съществуват генетични фактори и предразположения, но голямата причина за „наследствените заболявания“ е наследяването на навиците, който ги причиняват или са катализатор за отключването им.

Домашните навици се вкореняват подсъзнателно в детските умове. Предпочитанията към определени храни и методи на готвене, начинът на живот и ценностите са различни за всяко семейство, но родителите и децата от едно домакинство обикновено имат сходни предпочитания. С други думи, децата са склонни да развиват същите заболявания като родителите си не защото са наследили гени, причиняващи въпросните проблеми, а по-скоро защото приемат и следват навиците, станали причина за заболяванията.

Ако децата наследят добри навици като например избирането на пресни хранителни продукти и качествена вода, ако водят здравословен начин на живот и не вземат много лекарства, ще им бъде по-лесно да поддържат здравето си. С наследяването на лоши навици, като например яденето на окислени храни обаче, с предоверяването на лекарствата и воденето на неправилен начин на живот, децата вероятно ще израснат дори по-болни от родителите си.

И така, децата наследяват добрите и лошите навици. Зрелите хора, които от деца са учени, че трябва да пият мляко всеки ден, защото е добре за тялото им, вероятно продължават да го правят. Само като разсъждаваме трезво и внимателно, като съпоставяме собствените си навици с най-точната съвременна информация по диетология; като подхождаме с отговорност, можем да предадем по-добро здраве на следващото поколение!

Колкото повече човек остарява, толкова по-трудно му става да променя навиците си. Нещо повече, запечаталите се в съзнанието модели от детска възраст често оказват мощно влияние върху целия ни живот. Следователно е много важно да създаваме добри навици от възможно най-ранна възраст.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.