Почитаме свети апостол Йоан Богослов

йоан богослов

На 26 септември българската православна църква почита апостола и евангелист Йоан Богослов. Днес всички, които носят името Йоан, празнуват своя имен ден.

Йоан Богослов е един от учениците на Исус Христос и автор на последното от 4-те Евангелия.

Според житието на светеца той е доживял до 100-годишна възраст, като до края на живота си е работил върху Евангелието за живота и делото на Христос.

Йоан Богослов е имал седем ученика и живеел в град Ефес. Преди смъртта си той им наредил да изкопаят кръстообразна могила, в която да го заровят след смъртта.

Светецът обаче легнал в могилата, докато все още е бил жив. Жителите на град Ефес решили да го спасят, но когато разровили гроба му, тялото на Йоан Богослов го нямало.
След смъртта на светеца на гроба му се стичали стотици хора, които молели Христовия ученик за помощ.

Всяка година от мястото, на което е погребан, излиза ситен прашец, за който се вярва, че носи изцеление. Вярващите от години събират тази лечебна прах, за да лекуват всякакви болести.

Според поверието на всеки 26 септември – денят на кончината на светеца, трябва да се възпява неговата памет, а той да продължи да помага на хората.

Вярва се, че Йоан Богослов може да лекува от всякакви болести – душевни и телесни, и е необходимо единствено да му се помолим.

Евангелието на Йоан е четвъртото Евангелие на Новия завет и се отличава от останалите три, тъй като е по-скоро философско, отколкото историческо.

Основен момент в текста е Божията любов, която е всеопрощаваща, а Евангелието завършва с предсказанията на престоящ ден на Страшния съд, когато Христос ще се върне на земята, за да награди праведните и да накаже грешниците.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Икона на 300 години излъчва топлина

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Мистериозна икона във видинска църква – Исус, изобразен в космически кораб

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.