Правете това един час седмично и забравете за депресията!

депресия

Поразяващата сила на депресията е позната на почти всеки от нас, но има светлина в тунела – оказва се, че един час спортни упражнения на седмица е достатъчен, за да се намали значително вероятността от това да ни застигнат депресивни състояния и да помогне да се отървем от по-бързо от тях, независимо от пола и възрастта, съобщава noviteroditeli.bg, позовавайки се на American Journal of Psychiatry.

„Ние знаем, че спортуването играе роля в борбата срещу депресията, но сега за пръв път успяхме да оценим точно колко помага на човек да се отърве от развитието на депресивно настроение“, заявява Самуел Харви от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни (Австралия).

Харви и неговите колеги са анализирали резултатите от мащабно наблюдение на здравето на 30 хиляди възрастни норвежци в една от провинциите в средата на 80-те и 90-те години на миналия век. Скандинавците са се съгласили медиците да наблюдават не само тяхното здраве, но също така настроението и самочувствието им.

Учените от Австралия са забелязали следната закономерност: хора, които никога не са се занимавали с физически упражнения, са страдали с 44 процента повече от депресии в сравнение с тези, които са спортували дори и по един час на седмица.

„Засега не е ясно с какво е свързано това, но предполагаме, че при спортуването има не само биологически, но и социални плюсове – добавя Харви. – Във всички случаи подобна връзка говори, че спортните упражнения трябва да се прилагат в програмите  за борба с депресията. Дори ако ни се удаде да повишим с малко нивото на физическа активност на хората, ефектът ще бъде огромен.“

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Психична благотворителност или как да преборим стреса и депресията

Червеният цвят гони депресията

Будистът и Депресията

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

6 навика, които преборват симптомите на депресия

Да не позволим да зимната депресия да ни пребори

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.