6 навика, които преборват симптомите на депресия

депресия

Психологически изследвания подкрепят тези шест страхотни начина за справяне с депресивните симптоми.

1. Променете начина, по който гледате на бъдещето

Често се приема, че депресията води до песимистичен поглед към бъдещето. Но може да се приеме, че и обратното е вярно, твърди изследване.

Има три начина, по които мисленето за бъдещето може да причини депресия:

  • Лошо генериране на възможности за бъдеще
  • Лошо оценяване на възможното бъдеще
  • Негативни вярвания за бъдещето

Депресията на свой ред захранва отрицателните виждания за бъдещето, създавайки порочен кръг. Помислете за начина, по който гледате на бъдещето. Няма ли начин да как да бъдете поне малко по-оптимистични спрямо него?

2. Яжте средиземноморска диета

Средиземноморската диета включва голямо количество плодове, зеленчуци и бобови храни, които са способни да предотвратят депресията, установява мащабно изследване. Участниците в него е било нужно да направят само малки промени, за да усетят полза. До някаква степен депресията може да се дължи на липсата на основни хранителни вещества. Ползите от диетата са свързани с по-високите нива на омега 3 и други основни хранителни вещества.

3. Общувайте лице в лице

Редовното общуване лице в лице намалява риска от депресия при възрастни хора наполовина. За сравнение разговорите по телефон или имейл нямат същия ползотворен ефект.

Това открива екип от учени, ръководен от д-р Алан Тео, който казва:

„Изследванията отдавна поддържат идеята, че силните социални връзки укрепват психичното здраве на хората. Но това е първото, което показва, че видът комуникация с приятели и близки играе важна роля.“

4. Идентифицирайте се с група

Известно е, че социалните връзки са жизненоважни за човек, който преживява депресия. Сега обаче нови изследвания са установили, че не просто общуването в самата група, а това да се идентифицираш с дадена група помага за облекчаване на депресията. Изследването, проведено в Австралия, показва, че пациентите, които силно се идентифицират с групите, към които са се присъединили – независимо дали по групова психотерапия или по различни хобита – казват, че се чувстват подкрепени, защото преживяват нещата заедно.

5. Откажете Facebook за седмица… или повече

Morkadis

Сравнението с другите хора във Facebook е свързано със засилване на депресивните симптоми.

Това са установили Мей-Ли Стиърс и колегите й. Тя казва:

„Една от опасностите е, че Facebook често ни дава информация за нашите приятели, за която обикновено не сме осведомени, което ни дава повече възможности за социално сравнение.

Не можете да контролирате този импулс, защото не знаете какво ще публикуват вашите приятели.

В допълнение, повечето от приятелите ни във Facebook публикуват хубавите неща, които им се случват и нещата, с които искат да се похваля, като оставят лошите настрана.

Така ние се сравняваме с върховите моменти на другите, което може да ни накара да помислим, че те живеят по-добре и да ни кара да се почувстваме зле спрямо собствения си живот.“

6. Използвайте сократически въпроси

Психолозите често използват техника, известна като „сократически диалог“, която доказано помага за възстановяването на хората, страдащи от депресия. Сократическият диалог помага на пациентите да открият нови перспективи за себе си и за света. Той се фокусира върху основни въпроси и проблеми.

Например, ако един пациент смята, че животът му е провал, защото наскоро е преживял развод, терапевтът може да попита:

  • Наистина ли всеки, който се е развел, се е провалил?
  • Можете ли да помислите за някого, за който не е така?
  • Как това да бъдеш разведен започва да означава провал за вас?
  • Какви доказателства има, че сте постигнали успехи и в този смисъл не сте „пълен провал“?

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.