През студените нощи на Марс се появява течна вода

марс

През студените зимни нощи под повърхността на Марс се появява вода, показва ново изследване, цитирано от Space.com. Роувърът Curiosity е открил доказателства, че когато през мразовитите нощи температурите паднат незначителните количества вода в атмосферата се превръщат в скреж, която се абсорбира в горните слоеве на марсианската почва и се втечнява. Течната вода се изпарява обратно в атмосферата след изгрева, когато температурите отново започнат да се покачват.

Преминаването на водата от твърдо състояние (скреж) в течност изисква наличие на определен вид сол, която, по думите на учените, разтопява скрежта дори при изключително ниски температури. Авторите на изследването отбелязват обаче, че малките количества течна солена вода в почвата на Червената планета не са достатъчни, за да поддържат микробактериален живот. Екстремните температури също правят условията невъзможни за съществуване на живи организми.


Въпреки че на древния Марс е имало течащи реки и огромни езера, днес на планетата властва суша. Изглежда, че цялото количество течна вода на повърхността й е или във вид на пари, или на скреж. Новите открития предполагат, че под пустинната повърхност протичат невидими процеси. Сондирайки почвата на Червената планета, Curiosity е открил химическо вещество, наречено калиев перхлорат, което е вид сол.

Изследователите казват, че перхлоратът абсорбира скрежта от повърхността, стопява я и създава тънък слой от солен разтвор. След това втечнената вода е в състояние да се просмуче дори по-дълбоко в марсианската почва, смесвайки се с други соли. Добавянето на течна вода служи като задвижващ механизъм за тези соли, позволявайки им да преминават от едно на друго място в почвата.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още:

АСТЕРОИД С РАЗМЕРИТЕ НА ЛУНАТА НЯКОГА СЕ Е БЛЪСНАЛ В МАРС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.