Пръстените – защита срещу злото или украса?

pexels.com

Пръстенът е един от малкото предмети от бита, който може да се похвали с удивително дълголетие.

В древни времена из египетските земи се е считало, че носенето на пръстен не е знак за украшение, а е източник на специални сили. Пръстените са служили като талисман, който да е винаги с хората и да ги предпазва от лошо влияние. С две думи – пръстенът е бил приеман като магически символ. Променял е своята сила и смисъл според формата и цвета си.

Така например се е смятало, че обикновените кръгли пръстени се населяват от духове. Ето защо мъртвите са били погребвани без пръстени, за да не може душата им да напуска тялото. В същото време обаче е съществувало и друго поверие, съгласно което пръстените са предпазвали човешкото тяло от нашествие на злонамерени духове, служели са един вид като предпазна стена.

Пръстените са били и защита срещу болести. През Средновековието в Европа е имало специални пръстени срещу най-разпространените заболявания. На особена почит са били пръстените от копитата на магаре или от щраусови кости.

Днес ние сме лишили пръстените от всички им магически свойства и гледаме на тях повече като на ритуални украшения. Те са неизменна част от сватбените церемонии, например.

Пред петнадесети век в Русия младоженците са носели железен пръстен в знак на тяхната сила, а младоженките – златни в знак на нежност и чистота.

В древен Рим пък женихът е подарявал преди сватбата на родителите на невестата гладък метален пръстен като символ на своето благосъстояние и способността му да издържа бъдещата си съпруга.

В Перуджа, Италия, до ден-днешен се съхранява пръстен с аметист, който според легендата Йосиф дарил на Мария в знак за вярност. От този пръстен се счита, че тръгва модата на венчални халки със скъпоценни камъни.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Болест, магия или химична реакция: Защо среброто потъмнява, когато се носи?

Магическите свойства на златото

Кой категорично не трябва да носи злато

Неща, които не се дават на заем

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.