Путин иска да развие телепортирането до 20 години

1

Телепортирането е въпрос, над който физици, философи и писатели-фантасти размишляват от десетилетия: как да се озовем от едно място на друго, без да пътуваме през пространството.

Сега научна програма, базирана в Кремъл, се опитва да го превърне в реалност.

Предложената програма за стратегическо развитие на стойност трилиони долари ще се опита да развие система за телепортиране до 2035 г.

„Днес това звучи като фантастика, но в Станфорд вече са провеждани успешни експерименти на молекулярно ниво“ заяви Александър Галитски, един от големите инвеститори в технологичния сектор в страната за руския „Комерсант“ в сряда. „Голяма част от техническите достижения, които имаме днес, са били част от научната фантастика преди 20 години.“

Целта в стил Стар Трек е заложена в Националната технологична инициатива – финансиран от държавата стратегически план за осъществяване на инвестиции в проучване и развитие в редица ключови сектори.

„Пътната карта“ за развитието на пазара на кибернетиката до 2035, за която са хвърлени няколко трилиона долара, включва още разработването на руски език за компютърно програмиране, сигурни кибернетични комуникации, изчислителна техника, осигуряваща пряка връзка между компютър и човешкия мозък, посочва още Комерсант.

Целта не е чак толкова непостижима, колкото изглежда.

През 2014 г. учени от Технологичния университет в Делфт в Холандия показаха за първи път, че е възможно да се телепортира информация, кодирана в субатомни частици между две точки на три метра една от друга при 100 %-ва надеждност.

Докато телепортирането все пак остава далечна перспектива, експертите считат, че е вероятно постигането на значителен напредък в разработването на технологични механизми за осигуряване на пряка комуникация между компютъра и човешкия мозък в следващите няколко десетилетия.

По всичко изглежда, че Програмата е част от новата инициатива на Кремъл да даде тласък на Русия в ИТ сектора и високите технологии.

Путин похвали руския ИТ сектор по-рано тази седмица, когато се срещна с екип от програмисти от Държавния университет в Санкт Петербург, спечелил международната „Олимпиада по програмиране“ за 2016 г.

Русия има талантливи специалисти в областта на програмирането и засега малък, обещаващ софтуерен сектор, родил няколко успешни ИТ компании като Yandex и Kaspersky Labs.

Западните правителства обаче се опасяват, че Русия е впрегнала технологичния си потенциал, за да създаде една от най- страховитите държавно спонсорирани програми „Хакерство и Кибервойни“ на планетата.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.