Първите татуировки са на мумии от Древен Египет! Вижте ги

мумия

Хората са започнали да се татуират много по-рано, отколкото се предполагаше досега. Това бе доказано с последното археологическо откритие, което може би показва едни от първите татуировки.

При изследването на две 5000-годишни мумии в Египет са открити най-старите фигуративни татуировки, съобщава списание Archeological Science.

Татуировките изобразяват див бик и северноафрикански овен, като те са били разположени върху бицепса на мъж. По женската мумия върху горната част на ръката е открита татуировкана буквата S.

2

Това показва, че историята на татуирането е започнала 1000 години по-рано, отколкото се предполагаше досега. Доказателството оправдава и становището, че в Древен Египет са се татуирали само мъже.

Преди това се смяташе, че татуировките били привилегия единствено на фараоните.

3

Символите по двете мумии също са доста необикновени, споделя Даниел Антоан, един от водещите изследователи в проекта. Той е антрополог и куратор към Британския музей.

По негови думи животните, татуирани около ръцете на мъжа, символизирали неговия статут, сила и мъжественост. Животните са най-честият мотив в египетското изкуство.

Мотивът S, който се движи вертикално по ръката на жената, най-вероятно е декорация, символизираща, че се е занимавала с грънчарство.

4

Антоан посочва, че според въглеродният анализ мумиите са живели между 3351 и 3017 година преди Христа. Това затруднява точното определяна на значението на символите, тъй като подобни изображения не се срещат често.

Предполага се, че татуировките с животни най-често са използвани, за да се привлече смелостта, с която се асоциира съответното животно, но може да имат и далеч по-дълбоко значение. Женските татуировки, от друга стана, може да се разглеждат като форма за съблазняване, но може да имат и езотеричен смисъл.

инфо: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Откриха мумия с татуировки в Сибир

Учени: Татуировките имат терапевтично действие

Ако имате татуировки, внимавайте в тези седем страни

Татуировки, носещи късмет

За Ангкор Ват са използвани повече камъни, отколкото за всички Египетски пирамиди взети заедно

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.