Саблинските пещери – мястото, от което мнозина не са се завърнали

пещераСаблинските пещери е едно от местата на картата на Русия, което в течение на дълги години беше затворен обект. На обикновените хора за него не им беше известно практически нищо. Малцината, попадали там, разказваха за някакви странни неща в техните недра.

Наистина ли там изчезват хора? Кореспондент на „Гласът на Русия“ заедно с Тимур Иванцов, основател на „Клуба на безстрашните пътешественици”, реши да изясни, какво все пак става в Саблинските пещери.

Саблинските пещери се намират в Ленинградска област недалеч от селището Уляновск. Това са подземни лабиринти на няколко десетки километра с впечатляващи галерии и чисти езера. Съгласно научни изследвания, разклонената система от пещери се е образувала в резултат от мащабен добив на кварцов пясък, което е водено тук от края на 17 и чак до началото на 20 век. През 1922 година добивът на кварцов пясък там бе прекратен и пещерите бяха занемарени. През следващите 30 години подземните води съществено повлияха върху структурата на песъчливата почва. В някои участъци се образуваха „плаващи пясъци”, които се оказаха смъртно опасни. Навремето си те отнесоха немалко човешки живота, дошли тук от любопитство. Тимур Иванцов разказа, защо пещерите са се прочули така зле:

„В средата на миналия век Саблинските пещери бяха място, където се криели избягали затворници и други неугодни на властите. Сега, когато много документи са разсекретени, стана известно, че всяка година тук са изчезвали по двадесетина души. Очевидно това го обяснявали с „обитателите” на подземните пещери. Периодично са провеждани операции за тяхното залавяне, но да се хванат хора в тези катакомби е нещо неизпълнимо.

Сега не е възможно със сигурност да се говори, че истинската причина на изчезването на хората са били именно затворниците, криели се тук. Онези малцина, които все пак са влизали в тях, основно момчета от съседните села, най-вероятно просто са попадали в „плаващите пясъци”. Но има и други версии, продължава Тимур Иванцов:

‘Дядото на един мой приятел беше един от дисидентите, криели се от властите в Саблинските пещери. Той разказваше легендата, че пещерата била живо мислещо същество, което криело невинните и наказвало онези, които влизали там с лоши мисли. Но когато започнаха да изчезват и дисиденти, се появи слухът, че в пещерите се заселило Злото. Хората започнали да усещат, как в подземните лабиринти се сгъстявала тъмнината, а някой постоянно ги следил. След изчезването на 7 местни жители, повечето бегълци започнали да на пускат пещерите. А ние ги посещаваме само като дигери и мога сериозно да кажа, че стоенето там е доста неприятно.“

инфо: bulgarian.ruvr.ru

Вижте още: 

150 000-ГОДИШНИ МЕТАЛНИ ТРЪБИ В КИТАЙСКИТЕ ПЛАНИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.