Самолети, обвити в мистерия (част 2)

самолет 1

продължение от част 1

Загадката на полет 800

Трансконтиненталният полет 800 напуска летище JFK в Ню Йорк малко след 20,00 часа на 17 юли 1996 г. и избухва само няколко минути по-късно. Всички 230 души са загинали. Пилотът на друг полет успява да каже на Бостънския контрол на въздушния трафик: „Току-що видях експлозия нагоре и напред от нас тук е около 16 000 фута или нещо подобно, те просто се потопиха във водата.“ Последващите разследвания отдават взрива на електрическо късо съединение, което е предизвикало експлозия в един от резервоарите за гориво. Разкази на очевидци генерират няколко конспиративни теории, които убедиха мнозина, че самолетът е бил свален. Тази специална теория набра скорост след разследването на Пиер Селинджър, журналист, който беше прессекретар на президента Кенеди. Той твърдеше, че тест за американската противоракетна отбрана е причинил взрива, но неговите документи бързо са унищожени. Все още случаят остава неразгадан.


Коефициентът на смъртта

Добре известно е, че вероятността човек да загине по време на полет е много по-малка от тази това да се случи при каране на автомобил. 1 на 11 милиона е коефициентът на смъртта при полетите според статистиката. За сравнение вероятността човек да умре от атака на акула е 1 на 3,7 милиона… А шансът за смърт при автомобилна катастрофа е само едно към 5000. В един от многото си документални филми за трагедиите във въздуха „Дискавъри“ отбелязват – „вероятността за трагичен край е в пъти по-голяма, когато се опитвате да се доберете до летището с такси, отколкото, когато се качите на самолета“.

Фаталното число 17

Покрай катастрофата с малайзийския самолет се заговори и за ново фатално число – 17. Полетът от Амстердам за Куала Лумпур е номер 17 (MH17/MAS17). Първият полет на сваления боинг е на 17 юли 1997. А самолетът беше взривен на 17 юли 2014 г., което впрочем е точно 17 години след първия полет на самолета. Струпванията на съвпадения са по-големи, отколкото да го отдадем единствено на случайност. Особено ако добавим и това, че алжирският самолет се разби над Мали няколко дни по-късно, а номерът на полета е AH 5017… Из конспиративните форуми вече дори се носи подозрението, че всичко това е дело на терористична организация, носеща името „17“.

Интересното още е, че за италианците 17 е фатално число, така както 13 за по-голямата част от света. По хотелите няма 17-а стая и 17-и етаж. Причината стои в римското изписване на числото XVII и това, че то е анаграма на латинското VIXI, което се превежда като „живях“. Не е на късмет да говориш за живота в минало свършено време…
Свети Августин Блажени, чиито текстове имат голямо влияние върху развитието на западното християнство, твърди: „В числото 17, както и в неговите кратни, намираме възхитително тайнство“. А атентатът срещу папа Йоан Павел II, извършен на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ в Рим. Тогава Мехмед Али Агджа стреля 4 пъти по папата в 17 часа и 17 минути. Смъртта на папата е била предварително планирана за точно определен час или е чиста случайност, питат се любителите на конспирациите.

инфо: http://www.standartnews.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.