„Сахарската птица“ вече 116 години озадачава науката

птицаПрез 1898 година по време на разкопките на една от гробниците в пустинята Сахара е открит необикновен артефакт – малка фигура на птица, датираща от III – II в. пр.н.е.

„Сахарската птица“, както става известен любопитният артефакт, е направена от сикоморово дърво (Ficus sycomorus), а формата ѝ удивително прилича на аеродинамичните контури на съвременните самолети, което и именно става причина за многочислени разгорещени дискусии през следващите десетилетия, свързани с нейния произход и предназначение.

Наред с това върху самата фигурка има изписан йероглиф, който в превод означава „Дар на Амон“, а в трите папируса, открити в близост до нея, се споменава фразата „Искам да летя“. Всичко това дава основание на любителя египтолог доктор Халил Мессиа, натъкнал се случайно на древния артефакт в складовете на Националния музей в Кайро през 1972 година, да предположи, че това всъщност е модел на някакъв древен летателен апарат, който не се е запазил до наши дни, или пък все още не е открит от археолозите.


Единствената част, която действително би позволила на фигурката да лети, е опашка със стабилизатори, която според Мессиа най-вероятно е била загубена през вековете. За да докаже теорията си, изследователят създава модел, снабдявайки го с въпросния липсващ детайл, а последвалите опити недвусмислено доказват способността му да планира във въздуха на разстояние няколко метра.

Впоследствие обаче твърденията на Мессиа са отречени от Мартин Грегори – специалист в областта на конструирането, строителството и пилотирането на планери, който също прави модел на египетския артефакт, провеждайки серия от тестове с него, на базата на които заключава, че той не е в състояние да лети. Въпреки това обаче находката продължава да се счита за една от големите археологически загадки, доказваща според мнозина, че хората от древността са имали много по-задълбочени научни и технологични познания, отколкото обикновено се приема.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

ЗАГАДЪЧНИ АРТЕФАКТИ, ОТКРИТИ ПО СВЕТА, КОИТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.