Слънчевото затъмнение от август миналата година е раздвижило йоносферата

затъмнение

Слънчевото затъмнение от 21 август миналата година е предизвикало вълни в най-горната част на земната атмосфера, които са наблюдавани за първи път от изследователи, съобщи ЮПИ.

Затъмнението над Северна Америка беше наблюдавано не само от милиони хора, но и от 2000 позициониращи сензора, инсталирани по пътя му от специалисти от обсерваторията „Хейстак“ на Масачузетския технологичен институт и от университета в Тромсьо, Норвегия.

Данните от сензорите потвърдиха предположенията на специалистите. Бързото охлаждане и загряване на йоносферата, причинено от прекъсването и появата на слънчевите лъчи, образува V-образни атмосферни вълни, подобни на тези, предизвиквани от движеща се във вода лодка.

„Иpследването разкри сложните връзки между Слънцето, Луната и земната неутрална атмосфера и йоносфера и демонстрира постоянните свързващи процеси между различните компоненти на земната атмосфера“, пишат учените в сп. „Geophysical Research Letters“.

Тези вълни са прогнозирани теоретично още през 60-те години на миналия век. През август миналата година обаче за първи е доказано, че съществуват.

инфо: novini.bg

Вижте още:

2017-та – годината на конспирацията

Астро-прогноза за 2018

Поредица от затъмнения и три комети през 2018 година

Как древните цивилизации са си обяснявали слънчевите затъмнения

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.