Археолози откриха хиляди дървени ковчези в Китай (снимки)

Стотици хиляди дървени ковчези стоят скрити в дълбоки пещери в Китай и в продължение на векове очакват наследниците да ги пренесат в родните земи.

Археолози показаха снимки отпреди 10 години на една такава пещера. В нея са открити над 500 дървени сандъка, подредени на редове според съответния исторически период. Тя била разкрита през декември 2003 г. в село Таохуа, провинция Гуейджоу в южната част на Китай.


Тленните останки са на представители на рода Лиу – преселници от Централен Китай. Те вярвали, че един ден наследниците им ще ги отнесат в родните земи и затова не погребвали своите покойници. Според друго предание пък в района често се случвали наводнения и ковчезите били съхранявани в пещери, за да не бъдат повредени от водата. Освен това така починалите били по-близо до небето.

За отварянето на пещерата били необходими шест ключа, които се пазят от шестима старейшини в шест различни села.

В провинция Гуейджоу има десетки такива пещери. През 1987 г. екип археолози датира най-стария намерен до този момент ковчег, който е на над 1200 години.

This slideshow requires JavaScript.

инфо: http://news7.bg

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.