2017-та – годината на конспирацията

конспирация

Теоретиците на конспирацията по целия свят с нетърпение очакват публикуването на хиляди досега невиждани правителствени документи, свързани с убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Излизайки в края на октомври, тези материали без съмнение ще предизвикат нов интерес към убийството на JFK и в резултат на това ще се появят множество нови теории на конспирацията.

Това пишат в своя публикация в „The Conversation“  Кен Дринкуотър, преподавател и изследовател в когнитивната и парапсихологията в Манчестърския университет и Нийл Даниел, лектор по приложната когнитивна психология в същия университет.

По ирония на съдбата, авторът Джим Марс, който написа най-продаваната книга „Кръстосан огън: Заговорът, който уби Кенеди, за съжаление почина през август и няма да може да се включи в тази дискусия. Но, разбира се, както всички добри теоретици на конспирацията, Марс се оказа в центъра на една такава теория. Неговата смърт като един от няколкото известни видни теоретици на конспирацията, сега са обект на интриги, машинации и конспирация.

Марс постоянно подкрепяше теорията, че не е имало само един стрелец, участвал в стрелбата, и твърди, че Кенеди е бил убит от високопоставени представители на властите и бизнесмени – всички те искали да видят президента мъртъв, защото не харесвали политиката му.

Око да види, ръка да пипне

Конспирации често се появяват и по време на страх и несигурност – като бедствия, финансова криза, смърти. Това предполага, че конспиративните теории осигуряват чувство за индивидуален контрол, като позволяват на хората да имат усещане за света, пише БГНЕС.

Въпреки че вярванията в конспиративните теории често се критикуват, много от тях са широко подкрепяни и дори приети от населението като цяло. Тези теории могат да продължат да влияят върху възприемането за важни съвременни и исторически събития – както се видя при кацането на Луната и терористичните атаки от 11 септември.

Продължителността и генерирането на конспиративни теории демонстрира тяхното значение в индивидуален и социален план и хората подкрепят конспирациите по различни причини. Това обикновено се случва, когато няма окончателно обяснение за събитие или официалното обяснение се окаже неадекватно.

Годината на конспирация?

Но файловете по убийството на Кенеди не са единственото нещо, от което теоретиците на конспирацията ще се развълнуват през 2017 г. През тази година се случиха и редица други забележителности в конспиративните теории – 16 август беше 40-годишнината от смъртта на Елвис Пресли, а 30 август – 20 години от трагичната смърт на лейди Даяна. И двата смъртни случая през годините по подобен начин създават своя фолклор и дебати. Някои конспирации за Елвис Пресли твърдят, че певецът е фалшифицирал собствената си смърт, за да избегне бремето на славата, докато други са предположили, че Елвис е бил правителствен информатор под заплахата от тълпата. И има многобройни случаи, при които било съобщавано, че Елвис бил забелязван жив и здрав. Най-разпространената теория за Даяна е, че тя не умряла случайно, а е била убита.

Но когато сте знаменитост, не е нужно да бъдете мъртъв, за да се окажете в центъра на конспирация – както откри певицата Аврил Лавин. Може да бъдат отбелязани 15 години от появата на „историята, че Аврил е мъртва“. Тази теория на конспирацията от 2003 г. предположи, че певицата е умряла през тази година – на 18-годишна възраст – и мястото й е заето от нейна двойничка. Годишнината, разбира се, доведе до завръщане на историята. Други известни личности, като Пол Маккартни и Еминем, също са били в центъра на подобни конспирации.

През тази година се появиха нови конспирации. Слънчевото затъмнение се смята за началото на края на света, а бунтовете в Шарлотсвил са били оркестрирани от американската либерална левица, за да дискредитират президента Доналд Тръмп. След това имаше бъркотия при „Оскар“-те, когато Уорън Бийти неправилно обяви La La Land, а не Moonlight за победител в категорията на най-добър филм. Това създаде редица теории за конспирацията, най-добрата от които беше, че е обмислено отмъщение от преди пренебрегван актьор.

Няма възможно обяснение

Понякога, обаче, конспиративните теории се оказват верни. Например, през 50-те и 60-те години Централното разузнавателно управление (ЦРУ) извършваше тайно изследване, използвайки техники за контрол на ума. Програмата е известна като Проект MK-Ultra и поради неговата тема и унищожаването на записите, които бяха част от него, продължава да бъде в центъра на много теории за конспирация. Но нейното съществуване доказва, че понякога фактите може да са по-странни от измислицата.

Morkadis

Майкъл Шърмър, американският писател и основател на The Skeptics Society, твърди, че мозъкът действа като генератор на вяра, която постоянно се опитва да даде обяснения, за събитията. Това обяснява защо конспиративните теории правят причинно-следствени връзки между привидно несвързани явления.

По този начин простите решения изглеждат неправдоподобни. Например, в случая с объркването на наградата „Оскар“, идеята, че пликовете са случайно заменени, изглежда невероятно проста и невероятна. Само че често теориите за конспирация обикновено не действат като нещо повече от форма на клюки и слухове.

В крайна сметка хората винаги са споделяли тези теории, защото са интересни – истинността и точността са по-малко важни и често случайни. Така че, независимо от резултата от предстоящото излизане на файловете за убийството на Кенеди, какъвто най-вероятно е случаят с много отдавнашни заговори, те няма да попречат на това, което вече е станало една добра история.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.