Спящият мозък може да реагира на думи и да ги обработва

мозъкГоворенето насън понякога е дразнещо, слушането обаче може да се окаже полезно, пише New Scientist. Учени са доказали, че спящият мозък не само разпознава думи, но и може да ги категоризира и да реагира по предварително определен начин. Откритието може в бъдеще да ни помогне да учим по-ефективно.

Хората изглеждат напълно откъснати от света по време на сън, но изследователите на това състояние знаят, че това е погрешно схващане. Проучване, публикувано през 2012 година, например, показва, че спящите хора могат да се учат да свързват определени звуци и миризми. Друго изследване пък доказва, че наличието на аромати или звуци по време на сън подобрява паметта.

Сега френски учени разкриват нови способности на спящия мозък. Екип под ръководството на Сит Куде е обучил 18 доброволци да класифицират изговорени думи като животно или предмет, натискайки бутони с дясната или лявата си ръка. Мозъчната активност била записвана с електроенцефалогрaф (ЕЕG), като така изследователите са измерили мускулната активност, показваща, че участниците се подготвят да движат една от ръцете си.


След достатъчно повторения на това упражнение, така че процесът да се автоматизира, доброволците били заведени в тъмна стая с легла. След като EEG потвърдил, че са заспали, учените им дали нови думи, а те продължили да реагират по същия начин.

Куде предполага, че несъзнателният процес на категоризация на думи е възможен, тъй като тази дейност се извършва без участието на префронталната зона на мозъчната кора, която по време на сън е напълно подтисната. „Когато спим, някои региони на мозъка спят, а други остават напълно будни“, казва той. „Сънят е доста по-локален, отколкото се смяташе преди“. Изследването хвърля светлина върху границите на несъзнателните процеси. Префронталният кортекс е важен за изпълнителните дейности като планиране, решаване на проблеми и изпълняване на няколко задачи едновременно.

инфо: actualno.actualno.com

Вижте още: 

ПРЕКАЛЕНИЯТ СЪН ВРЕДИ НА МОЗЪКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.