Стефановден е! Според обичая днес приключваме старата година

На 27 декември според православния календар се почита паметта на свети Стефан – пръв архидякон и мъченик за вярата. В народния обичай на днешния ден се затваря кръгът на старата година.

На втория ден след Коледа имен ден празнуват всички с имената Стефан, Стефка, Стефания, Стефана, Станчо, Стамен, Стойка, Стоимен, Стефани, Стойчо, Стоянка, Станислава, Станимира.

Тъй като от гръцки език името Стефан се превежда като венец, празник на днешния ден имат още Венцислав и Венцислава.

Според обичаите за Стефановден днес на всяка християнска трапеза задължително трябва да присъстват месни ястия като свинско с кисело зеле и баница с месо. На някои места приготвят и пълнена кокошка, за да бъде изобилна следващата година.

Свети Стефан е един от учениците на Исус Христос, който е избран веднага след възкресението на Месията да се погрижи за християнското общество в Палестина.

Заедно със светеца са избрани още 6 ученици с тази задача, които били наречени дякони. Стефан е първият служител в първата християнска община – Йерусалимската.

Светецът е и първият мъченик в християнската история. Заради нарастващия брой християни юдеите започнали да го обвиняват в отричане на Бог и Мойсеевия закон.

Стефан е бил заловен от група юдеи, които го замеряли с камъни до смърт, а той се молил на Бог да прости на неговите убийци. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

След смъртта му тялото на светеца е било оставено на зверовете и птиците.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Защо не бива да палите свещта в църквата от чужди свещи?

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Легенда за църквата Св. Никола в Черноморец

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.