Страните, които са най-застрашени от земетресения (ВИДЕО)

pixabay.com

Земетресението е едно от най-страшните природни явления, с които човечеството се сблъсква. Учените са напреднали значително в изучаването на земетресенията, но още не могат да стигнат до най-важното – предсказването на земните трусове. Вижте страните, които са най-застрашени от земетресения:

Япония

Япония оглавява списъка на районите, които са най-силно застрашени от земетресения.
Столицата на Япония е разположена на Тихоокеанския огнен пръстен, заради което нейните 37 милиона обитатели са ежедневно застрашени от земетресения и други природни бедствия.

На 11 март 2011 г. смъртоносно земетресение разтърси цялата страна.

Непал

Ако се вярва на прогнози се смята, че гражданин на Непал е по-вероятно да бъде убит от земетресение в сравнение с всеки друг гражданин на света. Земетресение с магнитуд 8,4 е разтърсва страната през 1934 г.

На 25 април 2015г. земетресение със сила 7,9 отне много човешки животи. Рухва и емблематичната за столицата кула Дарахара.

pixabay.com

Индия

Тази страна също е преживяла поредица от смъртоносни земетресения поради движението на Индийската тектонична плоча, която се движи със скорост 47мм всяка година. Поради движението на тектонските плочи, Индия е уязвима към земетресения.

На 26 декември 2004 г. земетресение, последвано от цунами, убива около 15 000 индийци. На 26 януари 2001 г., земетресение в Гуджарат също убива хиляди хора.

Еквадор

В Еквадор има няколко действащи вулкана, което прави страната изключително застрашена зона от земетресения и трусове с голяма сила. Страната се намира в сеизмичната зона между Южноамериканската плоча и плочата Наска. На 12 август 2014 г. земетресение с 5,1 по скалата на Рихтер разтърсва Кито, последвано от вторичен трус с магнитуд 4,3.

Филипини

Morkadis

Столицата на Филипините – Манила също влиза в списъка със застрашени зони от земетресения. Тук изобилстват тайфуни, вулкани и цунамита, а земетресенията в този регион редовно са със сила над 6 по скалата на Рихтер.

pixabay.com

Опасността от земетресения за Манила е тройна. Градът е залепен до Тихоокеанския огнен пръстен, което го прави особено податлив не само на трусове, но и на вулканични изригвания.

Пакистан

Друга застрашена от земетресения страна е Пакистан, който е разположен на върха на Евразийската и Индийската тектонски плочи. През септември 2013 г. мощно земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер е убива над 300 души, причинявайки огромни щети на живота и имуществото на хората.

Мексико

Мексико е друга застрашена от земетресения страна, която в миналото е преживяла няколко труса с голяма сила. Страната попада в една от най-сеизмично активните зони на повърхността на земята. Разположен е на върха на три сеизмични плочи, а именно Кокосова плоча, Тихоокеанска плоча и Северноамериканска плоча. Поради движението на тектонските плочи вулканичните изригвания също крият голяма опасност. През април 2014 г. нацията е ударена от земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което доведе до много жертви в Гереро.

източник: dariknews.bg

Вижте още:

18 април 1906 г. – Сан Франциско е опустошен от силно земетресение

Най-смъртоносните земетресения от началото на XX век до днес

Как изглежда земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер (ВИДЕО)

В България е имало земетресения от 8-а и 9-а степен

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.