Странната първа работа на едни от най-влиятелните хора в света

Някои от най-известните хора в света са започнали странна първа работа, за да спечелят пари и да свързват двата края. Те са доказателство, че пътят към успеха не винаги е гладък и лесен, пише Business Insider.

Доналд Тръмп събирал бутилки

%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf

Новоизбраният президент милиардер в сферата на недвижимите имоти е израснал в заможно семейство, но казва, че баща му искал да го научи да цени парите от ранна възраст. Като дете баща му Фред Тръмп, бизнесмен в сферата на недвижимите имоти, го водел на строителни площадки и карал него и брат му да събират празни шишета за газирана вода и да ги предават срещу пари, разказва Тръмп пред Forbes. Доналд не изкарвал много, но това го научило да работи за парите си.

Хилари Клинтън работела в увеселителен парк

%d1%85%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b8

Клинтън пише в автобиографията си „Трудни избори“, че намерила първата си платена работа, различна от детегледачка, на 13-годишна възраст, като наблюдавала малък парк на няколко километра от дома й в чикагското предградие Парк Ридж. Клинтън, който е бивш държавен секретар на САЩ и неуспял кандидат-президент, бутала количка с топки, бухалки и въжета за скачане напред-назад три дни в седмицата в едно от летата си. „Родителите ми вярваха, че човек трябва да разчита на себе си и да работи усърдно и те искаха децата им да научат ценността на всеки долар и да ценят достойнството на всяка добре свършена работа“, пише Клинтън.

Барак Обама продавал сладолед

%d0%be%d0%b1%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Дори лидерът на свободния свят някога имал не особено бляскава лятна работа. Като тийнейджър, растящ в Хонолулу, Обама получил първата си работа като продавач на сладолед, пише Time.

Бърни Сандърс работел като дърводелец и режисьор на документални филми

2

След като получил бакалавърска степен по политически науки през 1964 г. от университета в Чикаго, където бил активен член на местно движение, защитаващо гражданските права, сенаторът от Върмонт си намерил няколко странни занимания. Той бил дърводелец и режисьор на документални филми, преди да бъде избран за кмет на град Бърлингтън през 1981 г. едва на 39-годишна възраст.

Мадлин Олбрайт продавала сутиени

3Тя стана първата жена държавен секретар по времето на Бил Клинтън. Олбрайт пристига в САЩ като политически бежанец от Чехословакия, тъй като семейството й, което било противник на СССР, се оказало в опасност. Тя намерила първата си работа като продавачка на сутиени в магазин в Денвър, разказва самата Олбрайт пред Forbes. И допълва, че не вършела почти нищо, но все пак се научила как да се справя с хора в трудни ситуации.

Morkadis

Майкъл Блумбърг бил служител на паркинг

4

Бившият кмет на Ню Йорк има състояние от 42.7 млрд. долара, но произлиза от семейство със средни доходи. Като студент в университета Джонс Хопкинс той работел на паркинг, за да плаща студентския си заем.

Ричард Брансън отглеждал птици и работел като лесовъд

5

Милиардерът основател на Virgin Group работел от най-ранна възраст. На 11 години Брансън и най-добрият му приятел Ник Пауъл започнали да отглеждат папагали, които продавали на съучениците си. Птиците започнали да се размножават по-бързо, отколкото те можели да продават, така че се насочили към различен пазар. С наближаването на Коледа те купили малки елхички и се надявали да спечелят от тях, когато станат големи, но зайци унищожили дърветата, преди да успеят да пораснат.

Уорън Бъфет бил вестникар

6

Бъфет се интересувал от печеленето и спестяването на пари още от дете. Днес председател и генерален директор на Berkshire Hathaway, състоянието му се оценява от Forbes на 69.9 млрд. долара. Той е един от най-богатите хора в света. На 13-годишна възраст Бъфет прекарвал сутрините си, като доставял броеве на Washington Post. Същата година той инвестирал 1200 долара от спестяванията си в 40 акра обработваема земя.

Опра Уинфри работела в квартална бакалия

7

Медийната империя на Уинфри я направи първата чернокожа жена милиардер. Състоянието й се оценява от Forbes на 2.9 млрд. долара. Преди да натрупа солидното си богатство обаче, Опра имала трудно и бедно детство. Когато живеела с дядо си в Нашвил като тийнейджърка, тя работела в местната бакалия до бръснарския салон на дядо си.

Майкъл Дел миел съдове

8

Основателят и генерален директор на Dell натрупа състоянието си в разцвета на персоналните компютри. Днес той притежава 20.5 млрд. долара според Frobes. Дел получава първата си работа като мияч на съдове в китайски ресторант на 12-годишна възраст.

Джеф Безос работел на грил в McDonald’s

9

Основателят и генерален директор на Amazon получил първата си работа на гил в McDonald’s в лятната си ваканция като тийнейджър. „Най-трудно ми беше всичко да върви в правилния ритъм в най-натоварените часове. Мениджърът в ресторанта, в който работех, беше прекрасен. Много тийнейджъри работеха за него и той ни помагаше да сме съсредоточени, докато се забавляваме“, разказва Безос.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.