Съзвездието Лъв готви бляскав спектакъл

В следващите няколко нощи можем да наблюдаваме
звездното шоу на „Леонидите”, метеорния поток, кръстен на едноименното съзвездие „Лъв”. Земята е в обхвата на бляскавия звездопад от 6 до 30 ноември, а самата кулминация е в нощта на 17 срещу 18, предава БТВ.

„Леонидите” са най-известният „дъжд от падащи звезди”, открит още през 901 година. Космическият прах, който изгаря в атмосферата под формата на ярки метеори, е остатък от кометата „55P/Темпъл-Татъл”. „Падащите звезди” влитат в нашата атмосфера със скорост над 70 км/сек. Всяка година техният брой е различен, в зависимост от плътността на потока.

За да се наблюдават „Леонидите” е необходимо място, изолирано от градските светлини. Подходящото време да погледнем към небето е след полунощ.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Летателни апарати в древността

Възможно ли е Вселената да има съзнание?

Най-популярните вярвания и суеверия за метеорите

Луната може да се превърне във враг на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.