Теорията за разширяващата се земя

земяСъществува теория, според която всички движения на Земята, всяко раздвижване на тектонските плочи се дължи на разширяването й. Това предположение е прикрепено с няколко факта и съществува от доста време, но става наистина популярно едва през последните няколко години.

От училище знаем, че преди време всички континенти всъщност са били събрани само в един континент, който се нарича Пангея. В последствие той се е разпаднал. След което от движението на тектонските плочи се случват размествания и света изглежда такъв какъвто е днес. Но хипотезата, че Земята се разширява започва да буди съмнение в правотата на знанията, които имаме. Смята се, че Земята е била много по-малка преди милиони години и сега се уголемява.


Според тази хипотеза, Земята се е разширила от началото на съществуването си до сега и продължава да се разширява. Смята се, че някога размерите й са били на половината от сегашните. Диаметърът на Земята е бил 80% по-малък от настоящия й диаметър преди 200 млн. години, а площта на Земята е била 70% по-малка от сегашната й площ. С течение на годините Земята се е разширила и уголемила значително. Смята се, че разширяването на Земята се е получило в следствие от раздвижванията на океанските дъна.

В началото на 19 век учените говорят за теорията на разширяващата се Земя, за да могат да обяснят появата на планините и океаните. Привържениците на тази теория твърдят, че несъответствието с континентите е свързано с процеса за възникване на океаните, което се дължи на разтягане на земната кора в резултат на растежа на Земята.

НАСА опроверга тази теория. Учени от Лабораторията за реактивни двигатели са направили проучвания и изследвания, според които разширението на Земята е с не повече от 0.1 мм годишно, което всъщност е не по-дебело от големината на човешкия косъм и което прави „разширението” незначително. Тоест радиусът на земното кълбо си остава същия.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

АСТЕРОИДИ СА УДАРИЛИ ЗЕМЯТА ПРЕДИ 458 МЛН. ГОДИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Иван Стоев 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.