Това е първата снимка на хоризонта на събитията на черна дупка

За направата на кадъра сега е използвана глобална мрежа от телескопи, така че да се получи представа за небесните обекти с толкова силни гравитационни полета, че материята или светлината да не могат да избягат. Изображението показва ярък пръстен, оформен като огън в интензивната гравитация около черна дупка, която е 6,5 милиарда пъти по-масивна от Слънцето. „Това, което виждаме, е по-голямо от цялата ни Слънчева система“, коментира пред Би Би Си проф. Хйно Фалке от университета Радбауд в Холандия. Източник: Event Horizon Telescope

Чакането най-накрая приключи. Това е първата снимка на хоризонта на събитията на истинска черна дупка.

Две бяха черните дупки, които приковаха вниманието на проекта Event Horizon Telescope – Стрелец A* (свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път) и свръхмасивната черна дупка в центъра на друга галактика с название M87.

Стрелец А* е с маса 4 млн. пъти по-голяма от тази на Слънцето и с хоризонт на събитията, чийто диаметър е 44 милиона километра (около 30 пъти колкото Слънцето), и се намира на отстояние 25 640светлинни години.

Черната дупка в галактиката M87 е по-голяма – 6 пъти масата на Слънцето. Тя е около 1500 пъти по-голяма от Стрелец А*.

Да се опиташ да заснемеш нещо подобно е все едно да искаш да направиш снимка на тенис топка на Луната през облаци прах. И въпреки това първата снимка на черна дупка е вече факт. И тя е на дупката в галактика M87.

“Дори едно дете знае какво е черна дупка. Най-доброто описание е направено именно от дете. Това е просто дупка, която не можеш да запълниш – казва Лучано Резола от Университета Гьоте във Франкфурт. – Може би се чудите откъде знаем, че това е черна дупка? Отговорът е прост – тя пасва идеално на това, което предсказахме на теория.“

„Това е една от най-тежките черни дупки, които смятаме, че съществуват. Това е абсолютно чудовище, шампион в тежка категория на черните дупки във Вселената“, допълва проф. Хйно Фалке.

Проектът Event Horizon Telescope стартира през април 2012 г., а данните от него са събирани от осем телескопа, разположени на различни точки по земната повърхност, включително на Южния полюс.

Екипът е убеден, че много скоро ще може да ни представи изображение и на черната дупка Стрелец A*.

Черната дупка  е област в пространство-времето, която притежава толкова силни гравитационни ефекти, че нищо – дори светлината – не може да й се изплъзне. Това означава, че прякото й заснемане е невъзможно, тъй като видимата светлина отсъства изцяло. Освен това черните дупки поглъщат всички останали форми на електромагнитна радиация. Т.е. не можем да ги наблюдаваме и с помощта на радио вълни, рентгенови лъчения, гама лъчи и други подобни типове телескопи.

Това, което можем да направим, е да наблюдаваме хоризонта на събитията на черната дупка – точката, от която връщане назад няма. Отвъд нея нищо не може да се измъкне от гравитационните сили на този космически обект. С други думи – една потенциална снимка би представлявала „силует“ на черна дупка.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Morkadis

Вселената може да е произлязла от черна дупка

Колко бързо се върти черна дупка, когато поглъща звезда?

Черна дупка може да ни погълне, без да забележим

Дупка в бъдещето. Наши потомци пилотират НЛО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.