Топ 10 технологии, които ще видим до 20 години

Две десетилетия не са много време в по-голям мащаб, но определено ще са достатъчни, за да видим появата на някои изключителни технологични иновации. Това са 10 изумителни футуристични технологии, които ще имаме през 2030г.

Компютрите ще са навсякъде, но няма да ги виждаме

3

Днес имаме компютри в колите, телефоните, играчките и дори в хладилниците си. Но въпреки това са доста очевидни. Често трябва да ги държим или да използваме клавиатури, за да въвеждаме информация в тях.

Тези устройства обаче стават все по-малки. Скоро те ще са буквално навсякъде, но напълно невидими – сливащи се с обкръжението ни. Компютрите ще са в дрехите, модните аксесоари и дори в очните лещи. За използването им пък ще използваме нашия език. Още повече, те ще разполагат с интелигентност, за да изпълняват автономно определени задачи.

Първият мега мащабен геоинженерен проект

4

Ефектите от промяната на климата стават все по-трудни за игнориране – ледените шапки се топят, горски пожари унищожават горите, а температурите са невиждано високи. Неизбежно е в близкото бъдеще да се започне работа по геоинженерни проекти.

Наскоро 25 учени обявиха, че е дошло времето за работа по такива проекти, за да се обърнат ефектите от въглеродните емисии. Тяхното решение е избелване на облаците – насищане на морските слоестокупести облаци с изобилно количество миниатюрни частици морска вода. Вече са готови да го направят, но имат нужда от международна подкрепа, за да стане това законно. Други подобни проекти са изкуствените дървета, наторяването на океаните и дори контролиране на метеорологичните условия.

Междупланетен интернет

Дали ще е благодарение на частна компания или на някое правителство, човекът ще стъпи на Марс до 20 години. Поне се надяваме това да стане. Но независимо кой и кога стъпи първи там, едно от първите неща, които ще направят, е да изградят интернет връзка със Земята.

Обръщане на стареенето

5

Има цяла камара продукти на пазара, които твърдят, че „спират стареенето“, но всеки един от тях е или проста козметика, или измама. Все още няма нищо, което да може да забави или обърне процесите на стареене.

Това обаче скоро ще се промени. Може да стане под формата на генетична намеса, може да е й като хапче. Вече се работи по изолирането на факторите, които помагат на столетниците да доживеят до такава възраст.

Автономни роботи с разрешение да убиват

Автономните машини за убиване са нещо плашещо, но и неизбежно. Вече разполагаме с донякъде автономни оръжейни системи, включително крилати ракети. Бойни кораби разполагат с автономна система, която използва компютри и радари, за да открива и унищожава вражески цели.

Въпреки призоваването да се спре разработването на роботи войници, които да убиват без човешка намеса, военните лидери няма да се поколебаят да използват робот, ако може да бъде спестен човешки живот. Още повече, тези машини ще имат по-добри физически и познавателни способности от хората.

Отглеждане на органи в лаборатори

Биотехнологичната революция започна и вече виждаме резултатите от нея. Персонализираните лекарства ще се появят съвсем скоро и лекарите ще могат да изписват лекарства, създадени специално за нашите генетични особености. Биолозите вече са доста близо до създаването на различни тъкани от нашите собствени стволови клетки. Това ще ни позволи да започнем да отглеждаме органи, включително сърца – няма да ни трябват донори и няма да има шанс за отхвърляне на органа.

Лично производство във всеки дом

Може би не във всеки дом, но определено ще бъде нещо толкова често срещано, колкото днес са DVD плеърите и обикновените принтери. Има малко съмнение, че 3D принтерите ще променят света.

Morkadis

Възможността да произвеждаме свои собствени продукти в домовете си ще наложи промяна в традиционните модели на производство. Първоначално ще трябва да плащаме за спецификациите и моделите на тези продукти, но благодарение на ентусиастите, занимаващи се с отворен код, много от тези продукти ще бъдат споделяни безплатно.

Океаните ще задоволят световната жажда

Десалинацията ще достигне индустриален мащаб до 20 години. Благодарение на напредъка при слънчевата енергия, ще бъдат разработени достъпни фотоволтаични клетки, с които ще изградим масивни слънчеви станции, използващи остатъчната горещина за извличане на солта от морската вода. Експерти предричат, че недостига на питейна вода ще започне да намалява от 2020г нататък.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.