Тръгна първата електроцентрала, която отстранява, а не произвежда СО2

9

Състоянието на околната среда е такова, че вече не е достатъчно просто да се намаляват емисиите от въглероден двуокис в атмосферата. За да се редуцират възможните негативни климатични промени, трябва да се отстранят части от вече натрупания и намиращ се около нас въглероден диоксид.

Това вече не е толкова непостижима идея и съвсем скоро може да се превърне в реалност.  Фирмата Climeworks в сътрудничество с Енергийната компания на Рейкявик, започна експлоатация на първата електроцентрала, която отстранява повече въглероден двуокис от атмосферата, отколкото изпуска.

Геотермалната електростанция в град Хелшейди, Исландия, използва модула на Climeworks и част от произвежданата собствена топлина, за да отстранява СО2 директно от атмосферата чрез специални филтри. След това свързва СО2 с вода и го пуска под земята, където вредният газ ще се минерализира до безобидни карбонати.

Също както при природно образуваните запаси от въглерод, уловеният СО2 трябва да остане заключен под земята хиляди години в базалтовите земни слоеве. Те са относително често срещани, което ще позволи да се изграждат много подобни електростанции по Земята.

Както винаги обаче, има и едно но… Засега централата в Хелшейди е само експериментална. Тя улавя и отстранява само около 50 метрични тона СО2 на година, което трудно ще повлияе върху огромните натрупвания от този газ в атмосферата. Освен това, цената на тази технология е доста висока. Засега от Climeworks планират отстраняването на един тон СО2 да струва около  100 долара. Това означава, че трябва да се построят хиляди такива централи в десетки страни по света и да се отделят стотици милиарди долари на година, за да се намали значително съдържанието на СО2 в атмосферата на Земята.

С други думи, вероятно ще мине доста време докато подобни централи и заводи отстраняващи СО2 от атмосферата се появят масово по света. Все пак да кажем и това, че цената за улавяне на един тон СО2 пада непрекъснато, а технологията се усъвършенства. В началото на появата на системи за улавяне на СО2 от атмосферата, отстраняването на един тон СО2 е струвало 4-5 пъти по скъпо, от постигнатата цена сега.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.