10-те най-замърсени страни в света

замърсяване

Изменението на климата е една от най-големите заплахи, пред която е изправен съвременният свят. Предупреждението на Междуправителствената експертна група по изменение на климата е, че продължаващото нарастване на емисиите парникови газове биха могли да причинят катастрофално и необратимо въздействие върху планетата.

Ефектите от промените в климата вече са ясни: 2016 година официално беше обявена за най-горещата в историята, като температурите не са били толкова високи през последните 115 000 години.

Покачващите се температури причиниха отцепването на айсберга Larsen C в Антарктика, който е с размери една една четвърт от големината на Уелс. Ако този огромен леден къс се разтопи, има опасения, че нивото на морското равнище ще се повиши с повече от 8 см. Затова еколозите предупреждават, че сега е по-важно от когато и да било, всяка една държава по света да предприеме сериозни инициативи за справяне с измененията в климата.

Британската компания The Eco Experts си е поставила за цел да изготви карта на най-замърсените страни в света като предупреждение, че именно те трябва да положат повече усилия, за да ограничат вредното въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

За изследването са използвани данни от Международната агенция по енергетика и Световната здравна организация. Проучването е направено на базата на 5 основни критерия: консумация на енергия на глава от населението, замърсяване на въздуха, смъртност, причинена от замърсеността на въздуха, емисии въглероден диоксид, производство на енергия от възобновяеми източници. В изследването са включени 135 страни.

За съжаление България се нарежда на 13 място сред най-замърсените в света. Единствената страна от Европа преди нас е Люксембург. Китай е едва на 20 място. Кения, Танзания, Етиопия, Мозамбик и Камерун са сред най-чистите страни в света. А кои са 10-те най-замърсени държави – вижте в класацията по-долу.

1. Саудитска Арабия
2. Кувейт
3. Катар
4. Бахрейн
5. Обединени Арабски емирства
6. Оман
7. Туркменистан
8. Либия
9. Казахстан
10. Тринидад и Тобаго

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.