Турция ще конкурира НАСА

космос

Турското правителство внесе в парламента законопроекта за създаването на първата космическа агенция в страната, съобщи Defense news. Агенцията ще разработва задачи свързани с космическите и авиационните технологии. За председетел на новото ведомство ще бъде назначен премиерът на страната Бинали Йълдъръм.

Целта е да се намали зависимостта от чуждестранни технологии, създаването на космодрум и нови летателни обекти.

Марица.бг припомня, че турчин никога не е летял в космоса. Преди година се съобщи, че през 2017 в космоса ще лети турският студент Халил Хаюкчи. Дали ще стане това, още не е ясно.

В сътрудничество с новата агенция ще работят министерството на науката, промишлеността, отбраната и транспорта. Създателите на новия законопроект са изучили съответната законодателна база в Щатите, Западна Европа и Япония, за да купуват космически технологии.

В новия турски космодрум ще бъдат пускани само ракети със съптници. В проекта вече са вложени около 1 милиард долара. Целият космически отрасъл на страната ще е напълно национализиран.

В 2019 Турция планира да изстреля първият изцяло турски съптник. В 2023 флотът от турски спътници трябва да бъде увеличен до 10 единици.

Марица.бг припомня, че страната се пъне да произвежда собствен тежък танк на име „Алтай“. Успехът му е съмнителен.

От години работи с шведския концерн СААБ за създаването на турски изтребител. Той трябва да полети през 2025. Специалистите смятат, че тогава той ще е безкрайно остарял, а страната ще е потрошила десетки милиради за едно нищо.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.