10 широко използвани изобретения, дошли от НАСА

маратонки

Разбираемо е опитите на НАСА да стигнат до звездите да са довели до невероятни постижения в света на технологиите, но списъкът е доста изненадващ.

Понякога нещата, създадени за изпитанията на космическото пътуване идеално и бързо се вписват в ежедневието ни. В други случаи НАСА са били директно наети да усъвършенстват определени неща – например до 1971г американските пожарникари имали проблеми с кислородните апарати, но НАСА ги подобрява, като намалява тежестта им с 30%.

НАСА също така са работели с много компании за създаването на нови технологии за техните космически мисии и така са променили света. Например, НАСА искат от Black & Decker да създадат лека пробивна машина за мисиите Аполо и това води до появата на безжичните електрически инструменти. Но това не е всичко.

10. Подметки с въздушна възглавница

Астронавтите в смразяващия вакуум на космоса имат нужда не само от топлина, но и от здрави дрехи, които да издържат на работата в тежки условия. Един от резултатите от работата на НАСА върху по-леко и издръжливо облекло се ползва от милиони хора по света.

Създавайки по-практични и динамични костюми, НАСА значително подобряват и обувките. В началото на 80-те години за производството на космическите скафандри се използва специален процес за раздуване на каучук. Бившият инженер от НАСА Франк Руди представя на Nike този процес и предлага на компанията да пълни подметките на обувките с абсорбиращ шоковете материал и въздушни клетки. Така се ражда Nike Air.

9. Безжични инструменти

При космическото пътуване, подвижността и захранването са две много важни неща. За да помогнат на астронавтите от Аполо да събират по-лесно проби, от НАСА се обръщат към Black & Decker за създаването на специална, лека, захранвана от батерия пробивна машина, която да дълбае в лунните скали. Тази машина води до появата на много други безжични инструменти в сферите на строителството, медицината и производството.

Още повече, компютърната програма, създадена за да намали разхода на електроенергия, дава началото на известната прахосмукачка Dustbuster. Представена през 1979г, малката, безжична прахосмукачка е хит в САЩ и компанията продава повече от 1 милион бройки за година.

8. Невидими брекети

Когато говорим за подравняване на зъбите, прозрачните брекети са много по-добре изглеждащи от обикновените, метални. Те се изработват от прозрачна керамика, известна като TPA.

Ракетите с топлинно насочване разполагат с инфрачервена антена, която има нужда от защита. Затова, заедно с компанията Caredyne, НАСА създават TPA за тези антени. Скоро обаче става ясно, че материалът има много по-комерсиални приложения.

Макар невидимите брекети да са по-крехки от металните, те навлизат в денталната индустрия и придобиват широка популярност, благодарение на звезди като Том Круз.

7. Филтрите за вода

Morkadis

На космическите мисии, достъпът до чиста питейна вода е от жизненоважно значение. В космоса, всяка бактериална инфекция или разпространявана чрез водата зараза е сериозен проблем.

Макар технологии за филтриране на вода да има от 50-те години, те не са достатъчно добри за космоса, затова НАСА намират друго решение. Те решават да използват въглен.

Сребърните йони във въглена унищожават бактериите във водата и предотвратяват развитието им. Технологията е въведена в употреба от други компании и днес може да се открие в милиони кухни по света.

6. Компютърната мишка

Днес, милиони компютърни потребители по света приемат мишката за даденост. Но разработването на толкова практично устройство е продукт на много работа в средата на 20-и век.

Един от ранните опити за подобно устройство е на DATAR от канадския флот през 1952г. Техният проект обаче е забулен във военни тайни, не са подавани никакви патенти и не е използван комерсиално.

През 1961г, идеята за мишката идва на Дъг Енгълбърт, докато разглежда сложната тема за управлението на компютъра. В средата на 60-те години НАСА се свързват с него, за да проведе тестове с различни устройства.

Примитивното решение на Енгълбърт – с кабел, наподобяващ опашка на мишка – е печелившият резултат от тези тестове. Мишката на Енгълбърт е приета за стандарт в НАСА и оказва огромен ефект върху революцията на домашния компютър.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.