Варненският некропол предхожда Египетските пирамиди с близо 3 000 години

скелет 1Най-старото обработено златно съкровище в света се свързва неразривно с Варненския халколитен некропол. Това каза в интервю заРадио „Фокус” – Варна Димитър Дичев, председател на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България”. Посещение преди четири година на туристически групи от Канада, Белгия, Франция и Санкт Петербург, които са видели изложеното съкровището в Регионалния историческия музей във Варна и след разговор са мястото на неговото откриване, са провокирали интереса и идеята за социализация на мястото.

За малцина е известно, че мястото, където е намерено съкровището е в т.нар. широк център на Варна, Западна промишлена зона, на около 800 метра от един от новите молове в града, посока Варненското езеро.


Варненски екип се мобилизира и открива мястото, което за изненада на посетителите е било в плачевно състояние – ръждясала бодлива тел, дупки, саморасли диви растения. Друга изненада е била площта на мястото. По предварителна информация, това е трябвало да бъде обособено място от над 7,5дка, но от екипа са открити под 4дка. На останалата площ и към днешна дата са налице бетонни постройки, складови помещения и офиси.

Димитър Дичев подчерта, че потресаващата гледка е именно на мястото, на което през октомври 1972година е направено едно от най-изумителните археологически открития в света – Варненския некропол, който се оказва, че предхожда Египетските пирамиди с близо 3 000години, което е доказателство на раната световна цивилизация.

Вижте още: 

Най-старото злато в света е българското, намерено край Варна

инфо: http://novavarna.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

5 коментара
  1. Venko Stoyanov 10 години ago
  2. Al Yachkov 10 години ago
  3. anonimen 10 години ago
  4. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.