Удар на гигантски астероид е формирал днешния вид на Марс

марс

Все още няма ясна теория за това, как се е формирала планетата Марс. Ново изследване, публикувано в сп. Geophysical Research Letters, хвърля нова светлина върху мистериите на Червената планета.
Марс има две полукълба, които са с напълно различна геология – северното полукълбо е гладко, южното – осеяно  с дълбоки кратери. Американските учени Стивън Мойжис и Рамон Брасар предлагат възможно решение на загадката – гигантски сблъсък с астероид.

След като планетите в нашата Слънчева система са се формирали, огромни късове „остатъчен“ материал са се носили из космоса. Тези астероиди са се сблъсквали с планетите, като са променяли състава на повърхността им.

Според  този модел на „гигантските сблъсъци“, скалистите планети от вътрешността на Слънчевата система първоначално са били по-малки, сблъсъкът с астероиди е увеличил масата им, те са „поглъщали“  елементи от космическите парчета попаднали на повърхността им и са се променяли.

Учените са изследвали подробно метеорити от Марс и считат, че е възможно съставът на металите в  кората на Марс да е формиран от един гигантски сблъсък с астероид. С компютърна симулация те са се опитали да определят размера на такъв астероид, способен да достави тези елементи на Марс. Според модела, астероидът е имал размер от около 1200 км и се е сблъскал с Марс преди 4.43 милиарда години. След това е имало и многобройни сблъсъци на Марс с по-малки метеорити.

Гигантският астероид е ударил северното полукълбо на Червената планета и това може да обясни факта, че неговата кора е по-млада от тази в други райони от Марс. Ударът е предизвикал отделянето на огромни количества от повърхността на планетата, които най-вероятно са формирали двете луни на Марс Фобос и Деймос. Тази теория обяснява и състава на двете луни. Част от тях има елементи с произход от Марс, а друга – с елементи, които не се намират на Марс.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.