Учените откриха народ от „хора – амфибии“

5

Специфични гени и анатомични черти, помагащи на хората да изкарват дълго време под водата, са намерили учените при представителите на етническата група баджо в резултат на изследване на генома им. Тази народност обитава крайбрежните райони на Малайзия, Индонезия и Филипините. Наричат хората от нея още „морските цигани“, пише Cell.

Народът баджо рядко се задържа на едно място, по-голямата част от времето си прекарват в морето на лодки и много рядко се връщат на брега.

60% от времето си възрастните представителите на племето прекарват под водата.

Международна група учени е изучила хората от племето и е установила, че далакът им е по-голям, отколкото при останалите. Именно тази особеност се наблюдава при морските млекопитаещи. При това по-голям далак имали и членовете на племето, които водели по-уседнал начин на живот.

Както показал ДНК анализа при хората баджо имало особен вариант на гена, контролиращ нивото на хормона Т4. Той се изработва от щитовидната жлеза и увеличава скоростта на обмяната на веществата, а това влияе на скоростта на изразходване на кислород.

Сред особеностите на баджо били и гени, които намалявали кръвоснабдяването на крайниците и други не жизнено важни органи. По този начин помага за по-добро оросяване на мозъка и сърцето. Освен всичко друго хората баджо имали и характерен ген, който възпрепятствал натрупването на въглерод в кръвта.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Спомените могат да се предават на следващите поколения чрез ДНК-то

За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“ – История от първо лице

Български учени откриха как се възстановяват „повредите“ в човешката ДНК

Изследваха ДНК-то на три скелета на древни жители на Великденския остров и установиха, че…

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.